Hlavní obsah

Hledali účetní, dostali pokutu za diskriminaci mužů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé by si měli dávat pozor na to, co uvádějí v inzerátech při hledání lidí na volná místa. Může se jim totiž stát, že vyznění dané nabídky pracovní pozice bude někdo považovat za diskriminační, například kvůli pohlaví, a vše pak skončí pokutou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

To je i případ jedné firmy z Rožnova pod Radhoštěm. V reklamním zpravodaji Valašska Anna zveřejnila 6. srpna inzerát s nabídkou zaměstnání, který zněl: „Volná pozice: Všeobecná a finanční účetní.“

Z textu vyplývá, že společnost hledala účetní ženu, což se nelíbilo Oblastnímu inspektorátu práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj, jehož vedoucí Tomáš Musil pak udělil firmě pokutu deset tisíc korun. Diskriminovala prý muže.

„Takto uveřejněný inzerát obsahující požadavky na ženské pohlaví nového zaměstnance je diskriminační, neboť nebyl shledán zákonný důvod, který by ospravedlňoval dané zveřejněné znění inzerátu,“ napsal Musil do rozhodnutí z 18. září.

U této nabízené pozice podle něj nejde o výkon zvláštního povolání, které by musely vykonávat pouze ženy. „Jednáním obviněného tak nebylo všem fyzickým osobám, konkrétně mužům, zajištěno rovné zacházení při uplatňování jejich práva na zaměstnání,“ uvedl šéfinspektor.

Harry Potter pomáhá Indii v boji s diskriminací a propagandou

Koktejl

Preventivní pokuta

„Bylo také omezeno právo na rovnou příležitost, kdy obviněný porušil ustanovení zákona o zaměstnanosti,“ dodal šéfinspektor. Míní, že nabídka cílila pouze na ženy a tím byl přístup k práci mužům „neoprávněně odepřen“. Výši uložené pokuty Musil považuje za preventivní, aby se příště firma vyvarovala podobných excesů. V daném případě totiž za takový přestupek může inspektorát práce uložit podle zákona sankci až do výše jednoho milionu korun.

Zástupci potrestaného zaměstnavatele ale jakékoli pochybení odmítají a míní se proti uložené pokutě bránit právní cestou. „Nikoho jsme nediskriminovali. Do výběrového řízení se přihlásilo několik mužů. Je absurdní, čím se úředníci placení z našich daní zabývají,“ sdělila Právu přes svého advokáta jednatelka rožnovské firmy Liba Fránová.

Společnost sice nakonec skutečně zaměstnala na hledanou pozici ženu, nicméně podle jejího vyjádření nikoli kvůli tomu, že by se na to hodila více. Pro muže, kteří se o místo ucházeli, nebylo prý místo finančně zajímavé.

„Podali jsme v pátek odpor, neboť takové rozhodnutí považuji za nepodařený vtip,“ řekl redakci právní zástupce firmy Josef Bartončík.

Spor tak skončí znovu na oblastním inspektorátu, který s firmou povede správní řízení.Podle náměstka generálního inspektora Jiřího Macíčka není špatně vyznívající, a tudíž prý diskriminující nabídka na práci nějak výjimečná věc, málokdy se ale týká mužů.

„Těch případů je více. Když se to navíc zveřejní třeba v inzerátu, tak se nám to prokazuje lépe než diskriminace, která probíhá na pracovišti. Ale není to správné, pokud někdo takto preferuje jedno pohlaví, aniž by k tomu byl dán závažný důvod,“ řekl Právu Macíček.

„Většinou se ale setkáváme s tím, že jsou takovými inzeráty diskriminovány starší osoby a ženy,“ upřesnil náměstek. Doplnil, že inspektoráty dostávají podněty ke kontrole často z řad uchazečů na daná místa, jindy samy monitorují podobné případy z veřejných zdrojů.

„Tato provinění zaměstnavatelů jsou mnohdy neúmyslnou záležitostí. Oni si to neuvědomují a není v tom nějaký záměr diskriminovat, proto i ta výše sankcí je nižší než v případě, kdy prokážeme klasickou diskriminaci,“ dodal Macíček.

Dívku odmítli přijmout do chlapeckého sboru, matka ho žaluje za diskriminaci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám