Hlavní obsah

Hlavně že zákon o EET platí, řekl Babiš po rozhodnutí Ústavního soudu

Novinky, ČTK, jas, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro premiéra Andreje Babiše (ANO) je podstatné, že zákon o elektronické evidenci plateb platí. Babiš to v pátek uvedl v Bruselu, kde je na evropském summitu, v reakci na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který částečně vyhověl návrhu 41 poslanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nebudu to komentovat, nejsem ministr financí a neznám vůbec rozhodnutí soudu,” uvedl Babiš. Podstatné ale podle něj je, že zákon o EET platí. [celá zpráva]

Babiš coby ministr financí EET v bývalé vládě prosadil a sliboval, že do rozpočtu po naběhnutí všech fází přinese 18 miliard korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové bude letošní přínos pět miliard korun.

Spokojený Benda

Poslanec ODS Marek Benda, který byl jedním z předkladatelů návrhu, rozhodnutí ÚS uvítal.

„Je jasné, že třetí vlna od 1. března nebude,” uvedl Benda v České televizi s poukazem na rozhodnutí další části EET odložit.

Foto: Novinky

Interview s Markem Bendou

Poslanec ocenil, že ÚS zmínil i zásah do práv opozice při schvalování EET. „Došlo k porušení jednacího řádu, ale ta intenzita nebyla taková, aby byl zrušen zákon jako celek,” uvedl Benda.

Vítězství drobných podnikatelů

„Je to takový malý dárek k Vánocům. Ústavní soud v mnoha věcech vyhověl naší ústavní stížnosti,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Podle ODS je také dobře, že bylo odloženo spuštění třetí a čtvrté vlny EET. „Je to vítězství pro statisíce drobných podnikatelů a živnostníků. Je evidentní, že třetí a čtvrtá vlna od března 2018 nezačne,“ doplnil předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Oba také upozornili, že při hlasování o EET byl porušen zákon tím, že byl zmenšen prostor na vystoupení poslanců. „Ústavní soud nám dal za pravdu, že byl porušen zákon a byl porušen jednací řád a myslím, že toto rozhodnutí je důležité i do budoucna,“ doplnil Fiala.

Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se prokázalo, že v případě zákona o EET se jedná se o „legislativní paskvil“. Nerozumí však zcela rozhodnutí o tom, že ačkoliv byl podle Ústavního soudu při schvalování zákona o EET porušen zákon o jednacím řádu, tak zákon o EET jako takový zrušen nebyl. „Respektuji to, ale ne zcela tomu rozumím,“ dodal Kalousek.

Reklama

Související články

Ústavní soud zrušil část zákona o EET

Ústavní soud (ÚS) částečně vyhověl skupině poslanců a zrušil platnost některých částí zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Oznámil to šéf ÚS Pavel...

Výběr článků

Načítám