Hlavní obsah

Hlavatý se po neúspěšném návratu do Senátu stahuje z politiky

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO), který v sobotním druhém kole doplňovacích voleb do Senátu na Trutnovsku a v části Náchodska neuspěl v souboji s vrchlabským starostou Janem Sobotkou (STAN), se míní z politiky stáhnout. Hlavatý usiloval o návrat do senátorského křesla, jež ztratil zvolením do Sněmovny. O to ve skutečnosti podle svých slov nestál.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jiří Hlavatý, majitel akciové společnosti Juta

Článek

„Do politiky jsem šel, abych pomáhat na svět zákonům pro obyčejné lidi, o které se celý podnikatelský život starám,“ řekl Hlavatý. „Od politiky jako takové se nyní odkloním,“ dodal. Hlavatý v roce 2014 porazil v senátních volbách poměrem 64 ku 36 procentům nedávno zesnulého náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše. „Tehdy panovala na politické scéně zcela jiná situace,“ poznamenal.

Hlavatý byl loni v říjnu jako tehdejší senátor zvolen do Sněmovny za hnutí ANO. Dostal se tam díky preferenčním hlasům z jinak nevolitelného 18. místa na kandidátce. Tím, že se stal poslancem, však podle svých slov nevědomky přišel o post senátora a na Trutnovsku se tak konaly nové doplňovací volby do Senátu. Poslaneckého křesla se proto exsenátor vzdal a nyní opětovně kandidoval do horní komory parlamentu.

„Lidé byli zřejmě naštvaní, že právě proto se volby konaly, a podle toho volili,“ míní Hlavatého úspěšný protikandidát Sobotka. Ten nyní zvítězil v řadě obcí, kde v prvním kole pevně vládl Hlavatý. V dalších mj. také v domovském městě Hlavatého Dvoře Králové nad Labem soupeřův drtivý náskok z prvního kola snížil. V prvním kole tam získal 18 procent hlasů, ve druhém pak téměř 38.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek doplňovací volby do Senátu

„Beru to jako realitu. Nejvíc mne překvapil Sobotkův zisk ve Dvoře Králové. Čekal jsem, že ho bude volit tak šest set lidí, jako v prvním kole. Dva a půl tisíce, jsem nečekal,“ reagoval Hlavatý.

„Hlavní motiv Hlavatého prohry vidím v odmítnutí aktuální politiky premiéra Andreje Babiše, jeho mlžení okolo kauzy Čapí hnízdo a silové snahy uchvátit veškerou moc v zemi a přitom moc nediskutovat,“ tvrdí královéhradecký politolog Jiří Štefek.

Sobotka se skoro 67 procenty zvítězil nad Hlavatým se 33 procenty při téměř 60procetní volební účasti. „Takový rozdíl mne překvapil. Čekal jsem těsnější výsledek. Zvlášť když oproti prvnímu kolu byla skoro trojnásobná volební účast. Nevědělo se, co voliči, kteří nepřišli v prvním kole, udělají,“ reagoval Sobotka podpořený v druhém kole blokem NEI, ODA, ODS, TOP 09, Pirátů a ČSSD.

„Záleží na tom, zda něco jako antibabišovský blok, už existuje. Pokud ano, může jít o začátek nové éry,“ doplnil Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám