Hlavní obsah

Hlasujte pro ústavní žalobu na Zemana, vyzývá Štěch poslance ČSSD a ANO

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyzývá své stranické kolegy ve Sněmovně, aby schválili ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Pro by měli podle Štěcha hlasovat i poslanci ANO, pokud jim jde o zachování současné vládní koalice.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Právě teď by se měla sociální demokracie v Poslanecké sněmovně připojit k podpoře ústavní žaloby, kterou předal do Poslanecké sněmovny Senát,“ uvedl na Facebooku Štěch, jehož vztahy se Zemanem jsou dlouhodobě na bodu mrazu.

Sociální demokracie by se podle Štěcha měla obrátit na koaliční hnutí ANO. Podle Štěcha by měli babišovci dokázat, že jim jde o setrvání vládní koalice a k žalobě se také připojit.

Štěch to uvedl v reakci na Zemanovo středeční oznámení o rozhodnutí nejmenovat ministrem kultury místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Toho chce sociální demokracie vyměnit za již odvolaného Antonína Staňka (ČSSD) a Zemanovi ho navrhl premiér Babiš. Prezident podle Ústavy jmenuje ministry na návrh premiéra, ve Šmardově případě se však Zeman zdráhá a snaží se prosadit si svou.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Senátoři ústavní žalobu na Zemana schválili už v červenci, vyčítají mu hrubé porušování Ústavy.

„Podle mého názoru se prezident republiky tímto svým postojem pokouší překlopit systém parlamentní demokracie v naší zemi v systém prezidentský. Je na poslancích všech politických stran, zda tomu chtějí přihlížet – anebo budou konat,“ dodal Štěch.

Je to paskvil, vzkázal Zeman

Prezidentovi je v návrhu žaloby vyčítáno osm prohřešků, mimo jiné například průtahy kolem odvolání ministra Staňka a nejmenování nového šéfa resortu.

Aby se žalobou Ústavní soud zabýval, musí s ní souhlasit Sněmovna, a to hlasy 120 poslanců. Ve hře pořád je, že se ústavní žaloba vůbec nebude ve Sněmovně projednávat a spadne tak pod stůl.

Zeman prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že ústavní žaloba je právní paskvil a čistě politický krok neúspěšných politiků, kteří se dodnes nesmířili s jeho dvojnásobným vítězstvím v přímých prezidentských volbách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám