Hlavní obsah

Hlasujme pro Rusnokovu vládu, doporučil sociálním demokratům Zimola

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD pokračuje ve vnitrostranické debatě, kdy se ptá svých členů, jak se zachovat v hlasování o vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Jihočeský hejtman a šéf regionální organizace ČSSD Jiří Zimola v pondělí odeslal okresním organizacím požadavek, aby se ke kabinetu vyjádřily.

Právu řekl, že v diskusi klade důraz právě na názor řadových členů. Osobně se přitom Zimola kloní k tomu, aby soc. dem. Rusnokovu vládu podpořila. „I z hlediska všech rizik, kterých jsem si vědom, tak bych našim poslancům doporučil hlasovat pro vyslovení důvěry,“ uvedl. „Stále je lepší Rusnokova vláda než vláda Němcové, Kuby a Kalouska,“ dodal.

Zimola si pochvaloval páteční jednání hejtmanů s novým kabinetem: „Přístup ze strany vlády mi přišel lepší, kompetentnější než u té předchozí.“

ČSSD musí najít řešení, jak nedovolit návrat pravicové vlády, a přitom dát jasně najevo, že Rusnokova vláda není vládou soc. dem.
Alena Gajdůšková

Hejtman je přesvědčen, že v soc. dem. v jižních Čechách zvítězí stanovisko podpořit vládu. Poukázal na to, že když rozeslal okresním organizacím stanovisko ústecké krajské ČSSD, která už vyslovení důvěry podpořila, obdržel jedinou negativní reakci.

„I to mě vede k domněnce, že názor, který jsem vyslovil, je totožný s názorem, který sdílí velká většina členské základny,“ řekl Zimola. Fakt, že se debata rozvíjí, potvrdil první místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Jsem v kontaktu s regiony a navíc řada místních, okresních a krajských organizací dává najevo svůj názor členům vedení ČSSD,“ řekl v pondělí Právu.

Umožnit existenci Rusnokovy vlády navrhuje i zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). V jeho regionu vládne soc. dem. s komunisty a Stranou práv občanů - zemanovci, v níž je prezident Miloš Zeman čestným předsedou.

„Ať ministři podpoří návrhy soc. dem.“

Kategorické ne vládě neříká ani místopředsedkyně ČSSD a Senátu Alena Gajdůšková, která je také ze Zlínska a je řazena do křídla Rusnokova odpůrce, šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky. Vyslovila se pro to, aby soc. dem. podpořila návrhy kabinetu, které budou v souladu s jejím programem.

Rusnokova vláda by pak podle ní měla podpořit návrhy soc. dem. „ČSSD musí najít řešení, jak nedovolit návrat pravicové vlády, a přitom dát jasně najevo, že Rusnokova vláda není vládou soc. dem., protože jsme ji nesestavovali, ani tedy nemůžeme nést zodpovědnost za její kroky,“ uvedla v pondělí Gajdůšková na dotaz Práva ohledně jejího postoje ke kabinetu.

„Ty kroky, které budou v souladu s našimi představami, pak určitě podporovat budeme. Také očekávám, že jednotliví ministři budou podporovat naše návrhy, například na podporu vědy a výzkumu, práva pacientů nebo na ukončení sKaret,“ dodala Gajdůšková.

Rusnok chce ČSSD vyjít vstříc

Rusnok chce v otázce programu vlády vyjít ČSSD vstříc. „Skončila doba poněkud tupého škrtání,“ zdůraznil. Právě o programu chce premiér se soc. dem. především jednat. Programové prohlášení vlády by podle Rusnoka mělo být hotovo do 2. srpna. Šestého srpna se rozhodne ČSSD i véčkaři a 8. srpna by se mohlo o důvěře vládě hlasovat.

V rámci soc. dem. ale nezaznívají jen vstřícná slova vůči Rusnokově vládě. Kritické stanovisko prosazuje stranický lídr Bohuslav Sobotka, místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek nebo stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

Sobotka se už ostatně vyslovil pro to, aby mu prezident Miloš Zeman svěřil druhý pokus o sestavení vlády. To by bylo možné jen za situace, kdy Rusnok důvěru nezíská. Spor rozetne společné zasedání poslaneckého klubu soc. dem. a předsednictva 6. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám