Hlavní obsah

Pirát Michálek ustál hlasování o odvolání

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlasování o odvolání místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka skončilo bez usnesení, a Michálek tak ve vedení strany zůstává. Potřebnou většinu 385 hlasů nezískala ani varianta pro odvolání, ani proti němu, celostátní fórum tedy nijak nerozhodlo. Hlasování se zúčastnilo 770 straníků z 1008.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek a Michaela Krausová.

Článek

Aby k odvolání došlo, bylo třeba 385 hlasů. Pro Michálkův konec ve vedení se ale vyjádřilo jen 294 členů. Proti odvolání bylo 371 členů a pro pokračování diskuse bylo 184 členů. Ačkoliv se fakticky pro setrvání Michálka ve funkci místopředsedy nesešlo dostatek hlasů, ve funkci pokračuje. Piráti o konci Michálka ve vedení strany hlasovali od pátku 1. listopadu do pondělní 22. hodiny.

V rámci hlasování mohli Piráti odevzdat i více než jeden hlas. „Připomínám při této příležitosti též možnost hlasovat pro více možností nebo odevzdat prázdný lístek,“ upozorňoval své spolustraníky organizátor hlasování poslanec Vojtěch Pikal.

Na výsledky už zareagoval i místopředseda Michálek a poděkoval za projevenou důvěru a slíbil, že na sobě bude pracovat.

Michálek: Příprava na vládní zodpovědnost

„Celá kauza je pro mě a pro stranu příležitost, jak dál růst a pracovat na sobě. Takže udělám, co jsem slíbil, a budu trénovat své empatické schopnosti. Nyní chci pracovat na usmíření s lidmi, kteří tento podnět založili, a vrátit pozornost zpět k našemu poslání,“ uvedl na Facebooku Michálek.

Dodal, že doufá, že to stranu posílí směrem k vládním ambicím. „Věřím, že celá tato kauza přispěje tomu, že strana dozrává a bude lépe připravena na vládní zodpovědnost,“ napsal Michálek.

Podnět k Michálkovu odvolání vzešel od šéfky personálního odboru Jany Koláříkové, podle níž šéf pirátských poslanců straníkům vyhrožuje, šikanuje je a ostatní by to už neměli trpět.

Šikanuje nás, chová se hnusně a arogantně. Piráti chtějí konec Michálka ve vedení strany

Domácí

„Podávám tento členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany. Nečiní mi to velkou radost, na druhou stranu musím říct, že člověk, který se chová k lidem jako on, už tam dávno neměl být,“ napsala na pirátském fóru Koláříková, která je zároveň manželkou Michálkova kolegy z poslaneckého klubu Lukáše Koláříka.

Kvalitní domácí zabijačka, už se stávají tradiční stranou, glosuje Kalousek pirátské spory

Domácí

Koláříková se před časem dostala do sporu s Michálkovou přítelkyní a bývalou předsedkyní pražského zastupitelského klubu Michaelou Krausovou. Ta Michálkovi v září poslala e-mail, v němž se o Koláříkové vulgárně vyjadřovala a který unikl na veřejnost. Na základě toho se rozpoutala debata o tom, jak se Michálek chová ke spolustraníkům.

Michálek spory označoval pouze za vyjednávání o stranickém rozpočtu a vysvětloval je svými vysokými pracovními nároky. S tím ale nesouhlasí třeba další místopředseda a europoslanec Mikuláš Peksa, který se Koláříkové zastal a řekl, že pokud ve vedení zůstane Michálek, on skončí.

Nikoho jsem nešikanoval, brečel jen jeden člověk, říká Michálek

Domácí

Podle Peksy je šikana podřízených jen špičkou ledovce. Michálkovi a jeho partnerce Michaele Krausové vyčítá hlavně údajnou snahu zasahovat do výběrových řízení na pozice ve straně, kterými se Piráti rádi pyšní jako jedním z důkazů své transparentnosti.

Piráti se do sebe pustili urážkami. Spory bobtnají

Domácí

„Registroval jsem, že Jana Koláříková bojuje s Michaelou Krausovou o možnost ta výběrka dozorovat. A registroval jsem, že Jakub Michálek na Janu Koláříkovou řve, vyhrožuje jí a škrtá jí peníze, prostě ji šikanuje jako každého, kdo mu odporuje,“ napsal Peksa na fóru Pirátů.

Michálek už předtím, než byly výsledky o jeho konci ve vedení strany zveřejněny, uvedl, že v lednu, kdy Piráty čeká nové hlasování o vedení, pokračovat nebude a zcela se bude věnovat jen práci předsedy poslaneckého klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám