Hlavní obsah

Herní automaty mizí jen pomalu, Česko je stále rekordmanem

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Česko je stále v mezinárodním srovnání počtu herních automatů smutným rekordmanem. A to přesto, že se jejich množství díky rostoucímu počtu měst, která tyto přístroje na svém území zakázala nebo je omezila, snížilo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od roku 2011, kdy obce začaly hazard regulovat svými vyhláškami, došlo ke snížení jejich počtu téměř na polovinu. Ze 102 tisíc jich v ČR zbývá 67 tisíc.

Jak ale konstatuje první výroční zpráva o stavu hazardu v ČR Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti hodnotící stav v loňském roce, kterou předložil vládě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), „dostupnost elektronických herních zařízení je však stále vysoká“.

Hry povolené ministerstvem financí (MF) se na konci loňského roku provozovaly v 5398 hernách a restauracích a v 566 kasinech. Je to sice pokles počtu heren o 21 procent, ale automatů v nich proti předcházejícímu roku ubylo jen devět procent.

„Z toho vyplývá, že se zvyšuje herní kapacita heren a kasin,“ uvádí zpráva. Kasin totiž přibylo během roku o dvacet procent.

Kontrolují i kamerové záznamy

„Ministerstvo v minulém roce zahájilo kontrolní činnost, kterou nikdy nevykonávalo,“ sdělil Právu ministr Andrej Babiš (ANO). „Na základě těchto akcí jsou podávána trestní oznámení. Likvidace černého hazardu je pak na policii,“ dodal.

I když podle zprávy se počet kontrol státního dozoru nad hazardem snížil v období 2009 až 2013 ze 71 tisíc na 19 tisíc, výše pokut za porušení zákona vzrostla ze dvou miliónů na 16,3 miliónu. Od roku 2013 kontroly převzal od krajských finančních úřadů Specializovaný finanční úřad (SFÚ).

Ministerstvo podle náměstka Ondřeje Závodského vytvořilo zvláštní tým. „Jen letos se uskutečnilo sedm kontrol. Výsledkem je 17 trestních oznámení. Podávají je obce, se kterými jsme na kontrolách spolupracovali,“ řekl Právu. Podle něho se dříve dělaly kontroly velmi formálně. Pracovníci ministerstva si nyní např. nechávají v kasinech předkládat i kamerový záznam za několik měsíců zpětně.

Výsledkem kontrol je, jak uvedl, vyšší daňová výtěžnost, protože provozovatelé přiznávají víc peněz.

Spor o kvízomaty

Podle MF jsou nejvýraznějším porušením loterijního zákona tzv. kvízomaty, kde hráč musí před hrou zodpovědět tzv. vědomostní otázku. Majitelé je brání, že nespadají pod loterijní zákon. S tím ministerstvo nesouhlasí.

„Jakmile je naplněna podmínka náhody, která rozhoduje o výhře, tak je to věc loterijního zákona,“ uvedl Závodský.

„Sám jsem si hraní na kvízomatu vyzkoušel a tam je otázka na tak bagatelní věc, že jde o převlečený loterijní terminál,“ dodal.

Loni a v prvních pěti měsících letoška bylo SFÚ odhaleno 784 kvízomatů ve 185 provozovnách a pokuty za ně přesáhly částku 11 miliónů. Padla i trestní oznámení. MF letos v březnu podle zprávy odhadlo počet kvízomatů na 1000 kusů ve 200 hernách a má informaci o existenci objednávky na 20 tisíc kusů těchto přístrojů.

Cílí i na děti

SFÚ odhalil i několik případů nelegálního hazardu formou tzv. internetových kiosků, herních automatů zaměřených na děti, „slevomatů“, „slevostrojů“ a podobně upravených zařízení.

Úřad v těchto případech vede správní řízení a spolupracuje s policií. Nepovolené provozování internetového hazardu bylo během loňska zjištěno na více než 1000 internetových stránek. Příští týden chce MF dát do vlády návrh nových zákonů upravujících pravidla hraní i zdanění hazardu.

„Od 1. ledna 2017 by měl podle těchto zákonů začít proces redukce automatů v restauracích na nulu a pak se zredukuje i počet heren. Podle našich modelů by mělo zmizet 85 procent provozů, kde je hazard,“ dodal Závodský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám