Hlavní obsah

Herman má dořešit vepřín v Letech a financování živé kultury

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) má do konce volebního období vyřešit problém ohledně památníku v Letech a financování živé kultury v regionech. Po bilanční schůzce to řekl šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Článek

Sobotka nejprve ocenil, že se po letech příprav povedlo zahájit rekonstrukci Národního muzea a že pokročila rekonstrukce Státní opery. Pozitivní podle něj také je, že v resortu kultury vzrostly platy.

Prioritou má pro Hermana podle premiéra být protlačení tří zákonů, které jsou ve Sněmovně. „Pan ministr jim musí proklestit cestu. Jedná se o novelu autorského zákona, zákon o ochraně památkového fondu a zákon o rozhlasovém a televizním vysílání,“ uvedl Sobotka.

Podstatné je také vyřešit vepřín v Letech u Písku. Stát by měl zařízení, které se nachází na místě bývalého koncentračního tábora, odkoupit.

„Byl jsem pověřen, abychom udělali ocenění. Ministerstvo kultury jmenovalo komisi. Jakmile budou na stole konkrétní čísla, vstoupíme do jednání s akcionáři. Jsem přesvědčen, že to stihneme do konce funkčního období vlády. Byli bychom rádi, kdybychom mohli říct nějaké slovo už na jaře,“ řekl Novinkám Herman.

Do konce volebního období by ministerstvo mělo přijít s iniciativou, jak zlepšit financování živé kultury v regionech.
premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Řeč byla také o dalajlamovi

Sobotka rovněž chce, aby Herman připravil zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře. „Do konce volebního období by ministerstvo mělo přijít s iniciativou, jak zlepšit financování živé kultury v regionech,“ konstatoval Sobotka.

Ve financování regionálních divadel či festivalů vidí rezervy i Herman. „Máme v ČR zhruba 500 divadelních scén, které zřizují krajské úřady a obce. Máme dotační programy, nicméně bohužel se stává, že když navýšíme dotaci konkrétnímu divadlu, tak obec tu dotaci poníží,“ vysvětlil Herman s tím, že chce věc řešit s Asociací krajů.

Politici se krátce také vrátili k Hermanovu setkání s dalajlamou. Premiér mu prý zopakoval, že tibetského duchovního vůdce neměl přijímat na půdě ministerstva.

Následuje schůzka se Šlechtovou

Sobotka se už druhý týden setkává se členy vlády na bilančních schůzkách, při kterých hodnotí dosavadní práci resortů a rozebírá priority pro příští rok.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman.

Mluvil například se svými spolustraníky - ministrem průmyslu Janem Mládkem, šéfkou resortu školství Kateřinou Valachovou či ministrem spravedlnosti z koaličního hnutí ANO Robertem Pelikánem nebo ministrem zemědělství za KDU-ČSL Marianem Jurečkou. V pátek se ve Strakově akademii setká s ministryní pro místní rozvoj za ANO Karlou Šlechtovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám