Hlavní obsah

Helicopter show slibuje vrcholnou akrobacii, přiletí i posádka, která točila Jamese Bonda

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Rychlá kola, ale i vzdušnou ladnost helikoptér slibuje letecká a motoristická přehlídka, která se příští týden (13. a 14. května) chystá na letišti v Hradci Králové. Pořadatelé slibují na 30 vrtulníků, přes padesát letadel a více než stovku vozů různých značek i typů. Na loňský ročník Helicopter Show a Rallye Show zavítalo 25 tisíc návštěvníků.

BEZ KOMENTÁŘE: HelicoptershowVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Sobotní letový program začne ve 13 hodin tradičním průletem velké skupiny vrtulníků, se kterou se bude střídat skupina tří největších produkčních hornoplošníků. Poté už budou následovat jednotlivé ukázky, například zásah u hromadné nehody, kde bude zasahovat pět vrtulníků, včetně armádního stroje,“ vyjmenoval jeden z hlavních organizátorů Daniel Tuček.

Na letišti se také představí akrobatický vrtulník BÖ105, jeden ze dvou strojů na světě, které mohou létat plnou akrobacii. „Je to posádka, která se účastnila například na natáčení Jamese Bonda,“ těší se na atraktivní podívanou Tuček.

Připravena je i exhibice letounu typu Piper PA18 Super Cub, na kterém v 50. letech probíhal výcvik americké armády, nebo letounu MiG-15. Chybět ale nebude ani atraktivní závod mezi automobilem a vrtulníkem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Královéhradecké letiště se připravuje na Helicoptershow spojenou s Rally show.

Karel Pohner, hlavní organizátor motoristické části akce, si cení zejména toho, že návštěvníci mohou na vlastní kůži prožít jízdu ve většině vystavených vozů. A na výběr mají od rallye vozů přes Tatry z Dakaru až po automobilové legendy a veterány.

„Navíc tu bude přítomno na dvacet automobilek, které opět umožní zájemcům v rámci zkušebních jízd řídit jejich nejnovější modely. Naše akce je největší roadshow v republice,“ pochlubil se Pohner s tím, že v druhé, závodní části programu mezi sebou svede ostrý závod se skokem přes most víc než stovka automobilů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na letišti se představí vrtulníky, letadla i závodní vozy.

Vstupné na sobotní program činí 200 korun (jedna vstupenka platí na obě akce), děti do 150 centimetrů mají vstup zdarma. Program obou akcí je koordinován tak, aby diváci nepřišli o to nejlepší ani z jedné z nich. Mezi oběma programy bude návštěvníky převážet turistický vláček.

Dvoudenní akce však začne již v pátek, a to programem věnovaným zejména dětem ze základních a středních škol a odborníkům z řad složek integrovaného záchranného systému.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na letišti se představí vrtulníky, letadla i závodní vozy.

„Už nyní máme přihlášeno asi 800 dětí a studentů. Připraveno je pro ně branné dopoledne s ukázkami vyprošťování a záchrany osob i letové ukázky hašení či záchrana osob v podvěsu. Představíme také nový program Bezpečně u vody,“ upozornil Tuček. Záchranáři si také procvičí zásah na tekoucí vodě nebo záchranu osob při simulované povodni. Osmi cvičných zásahů se zúčastní čtyři záchranné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám