Hlavní obsah

Hejtmani na rozdíl od pražského primátora Hřiba na poradcích šetří

– Praha
Právo, Novinky, Karolina Brodníčková

Zhruba polovina hejtmanů funguje bez poradců, ostatní vycházejí v součtu na desítky tisíc korun měsíčně. Je to výrazný rozdíl proti pražskému magistrátu, který má pravomoci kraje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

Jak Právo již informovalo, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si drží poradce především pro PR a komunikaci, a to s celkovými náklady magistrátu převyšujícími půl milionu korun měsíčně.

Hejtmani poradenství využívají často pro odborná témata, jako jsou doprava nebo investice. Vyplývá to z informací, které na žádost Práva poskytly krajské úřady. Zcela bez poradců fungují hejtmani Karlovarského, Pardubického, Plzeňského, Zlínského, Libereckého kraje a Kraje Vysočina.

Hřibovým poradcům připlácejí Piráti statisíce

Domácí

Jana Pavlíková, mluvčí karlovarské hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové, která kvůli mateřství do konce roku odejde, Právu zdůvodnila absenci poradního týmu slovy: „Pro případnou odbornou radu jsou k dispozici úředníci Krajského úřadu Karlovarského kraje.“

Podobně se k věci staví i pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Poradce žádného nemám. Já úplně nerozumím tomu, proč si někteří kolegové drží sbor poradců. Je to v rozporu s tím, co Piráti hlásali, když kritizovali neprůhledné položky v rozpočtu. U nás na kraji nic takového nemáme,“ řekl Právu.

Praha schválila „apolitickou” sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí

Domácí

Přiznal však, že na úřadě pracuje jako referent jeho předchůdce Radko Martínek (ČSSD). „Ale je to na pozici, která se uvolnila. Nikoho jsem nezaměstnal nad rámec kvót na krajském úřadě. A už vůbec ne na externí smlouvu. Ty u nás máme jen na konkrétní úkoly,“ dodal.

Po jednom poradci si drží hejtman Moravskoslezského kra­je Ivo Vondrák (za ANO) a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). V průměru vycházejí náklady na Vondrákova poradce na 14 400 korun měsíčně a na poradce Jermanové na 30 tisíc měsíčně. Jméno kraj odmítl poskytnout, Jermanové poradce radí v regionálním rozvoji, cestovním ruchu a sportu, koordinuje prý zároveň spolupráci poradců členů rady kraje.

Praha podepíše partnerskou smlouvu s Vídní, uvedl primátor Hřib

Domácí

V dubnu ale MF Dnes informovala, že Středočeský kraj pod vedením Jermanové vyplácel manažerovi ANO Martinu Itterheimovi za poradenství s odpady 50 tisíc měsíčně. V součtu kraj prý vyplatil pět milionů korun ročně za všemožná poradenství.

Neznámí lidé brali desítky tisíc např. za analýzu hudebních festivalů. Kraj to vysvětloval tím, že mu odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) využívá služeb dvou poradců. „Poradce pro bezpečnost a sociálně vyloučené lokality a dále poradce pro implementaci a rozvoj koncepce Smart Region – Ústecký kraj. Měsíční mzdové náklady jsou v souhrnné výši 60 tisíc Kč bez DPH,“ sdělil Právu mluvčí kraje Martin Volf.

Rady 20 hodin týdně

Dva poradce v týmu má i olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (za ANO), náklady na ně činí podle mluvčí Evy Knajblové dohromady 25 tisíc korun.

Čtyři externí poradce má hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (za ANO). Celkové náklady kraj Právu nesdělil, zato však přiznal hodinovou sazbu na každého poradce ve výši 250 korun. Poradci pro oblast zdravotní a sociální, pro sport a tělovýchovu a poradce pro investice do dopravy mají smlouvu na 20 hodin týdně, čtvrtý poradce pro kulturu a památkovou péči na deset hodin týdně. Jejich plat tak činí okolo 20 a 10 tisíc hrubého.

Kubise zvolili karlovarským hejtmanem, na post si ale chvíli počká

Domácí

Pět poradců si drží hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD), náklady na každého z nich činí měsíčně podle mluvčí Sylvie Velčovské asi 23 tisíc. Dodala, že Štěpánovi radí např. ve zdravotnictví, sociálním zabezpečení, legislativě okolo nového stavebního zákona nebo dopravě.

Šest poradců má jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, celkové náklady na ně činí podle mluvčího Ivana Pavličíka 111 184 korun měsíčně. Hejtmance radí s dopravou, energetikou a průmyslem, zahraničními vztahy, s využíváním přírodních zdrojů pro zdravý životní styl, investicemi a s klimatickými změnami.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) si podle svého mluvčího Filipa Poňuchálka zjednala na konzultace dva poradce. „Náklady na tyto poradce paní primátorky činí 42 tisíc Kč měsíčně,“ napsal Právu mluvčí.

Hřibovým poradcům připlácejí Piráti statisíce

Domácí

To je pro porovnání o více než desetkrát méně, než kolik stojí Prahu poradci Hřiba. Od ledna do září činily náklady jen na sedm Hřibových poradců na hlavní pracovní poměr 493 tisíc korun měsíčně, k tomu 60 tisíc měsíčně dělila Praha mezi dva externí poradce, kteří pracují na dohodu o provedení práce. Primátor poradce využívá především na komunikaci.

„Komunikují skutečné problémy Pražanů zejména digitální formou, což vedlo k podstatnému snížení písemných žádostí občanů a hromadění papírových spisů. Dále pracují na zefektivnění a systematizaci chodu celého úřadu a uplatňování protikorupční strategie,“ uvedla už dříve Hřibova poradkyně Martina Vacková.

Až do konce roku si část Hřibových poradců navíc přivydělává u pirátské strany, v uplynulém roce měli podle smluv v pirátském registru dostávat částky od 8 do 55 tisíc měsíčně.

Výběr článků

Načítám