Hlavní obsah

Hejtmanem Jihočeského kraje bude znovu Jiří Zimola

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice
Aktualizováno

Hejtmanem Jihočeského kraje se znovu stane sociální demokrat Jiří Zimola. Vyplývá to z koaliční dohody, kterou ve středu večer podepsali zástupci ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012. V jedenáctičlenné radě bude mít vítězná ČSSD pět zástupců, stejně jako ANO. Jihočeši ve vyjednávání získali post uvolněného radního.

BEZ KOMENTÁŘE: Hejtmanem Jihočeského kraje bude znovu Jiří ZimolaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Koalice bude mít v 55ti členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 31 hlasů. Hejtman Zimola má podle dohody čtyři náměstky.

Za ČSSD to budou Ivana Stráská pro zdravotnictví a Jaromír Slíva pro investice a realizaci větších projektů. ANO získalo první náměstkyni, kterou by se měla stát Lucie Kozlová a bude mít na starosti sociální věci a školství, dalším náměstkem za ANO bude dosavadní starosta Loučovic Jan Kubík s kompetencemi v dopravě. Uvolněný post tak jako v předešlé radě bude zastávat i Jaromír Novák se zaměřením na finance, ekonomiku a majetek kraje.

V radě zasedne také Jihočech Pavel Hroch, který bude spravovat zemědělství a venkov. Neuvolněným radním by měl být za ČSSD Miroslav Joch, ANO budou v radě zastupovat také František Konečný, Petr Kalina a Petr Novák.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

„Koalice, kterou jsme vyjednali, je úspěchem pro sociální demokraty, ale je také prospěšná pro Jihočeský kraj,“ je přesvědčen hejtman Zimola.  První zkouška čeká nové koaliční uskupení už na čtvrtečním ustavujícím zastupitelstvu, kde bude muset čelit opozici, ve které jsou ODS, KSČM, koalice Pro jižní Čechy a KDU - ČSL.

Reklama

Výběr článků

Načítám