Hlavní obsah

Hejtman Bendl nevyloučil průlom s velkou koalicí

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové vedení ODS vesměs odmítají velkou koalici s ČSSD. Nedovede si ji představit ani místopředseda strany a středočeský hejtman Petr Bendl. Ten však zároveň připustil, že by se nebránil diskusi nad programem takové vlády.

Článek

Bendl v neděli Právu řekl: "Rétorika pana Paroubka zašla příliš daleko a neumím si představit, že by to bylo možné." Později však dodal: "Přesto bych diskusi nad programem takové vlády nevylučoval." Místopředsedkyně ODS a Sněmovny Miroslava Němcová za nejkvalitnější řešení, které chce i veřejnost, považuje předčasné volby. Němcovou zarazilo, že Paroubek hovořil o vládě na dva roky. "To já už vůbec nevidím jako logické řešení," řekla Němcová Právu.

Škromach: Paroubek jen popsal možnosti

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach Právu řekl, že Paroubek v televizním duelu s Mirkem Topolánkem v Otázkách Václava Moravce jen popsal možnosti. [celá zpráva]

"Je to jedna z variant k jednání," poznamenal Škromach o velké koalici. Návrh na společné vládnutí s občanskými demokraty ale v neděli večer schválilo předsednictvo sociální demokracie. [celá zpráva] S ODS vyjednavači ČSSD už zkrácení volebního období na dva roky navíc probírali.

Nevadí mu ani, že se o takové věci od Paroubka dozvěděl z televize před jednáním předsednictva. Jinak by to stejně prý nebylo možné, protože Škromach pobýval týden na Moravě a na Vysočině, kde mj. obdaroval bývalého předsedu vlády a ČSSD Miloše Zemana demižonem meruňkovice u příležitosti jeho 62. narozenin. Zeman stejně jako Jiří Paroubek odmítal velkou koalici a nedávno zopakoval, že podporuje vládu odborníků a předčasné volby.

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal zopakoval, že lidovci nebudou v žádné vládě, která by se opírala o komunisty. Odmítavě se stavějí také k velké koalici ODS a ČSSD. "Není důvod takovou koalici podporovat," řekl. K jednání s ODS a ČSSD jsou ale podle něj lidovci připraveni.

Šéf KSČM Vojtěch Filip považuje Paroubkova slova za změnu postoje, při posledním rozhovoru prý uvedl, že o velké koalici neuvažuje. "Je to dohoda, za kterou může stát i prezident republiky," soudí Filip. Pokud by k velké koalici došlo, budou komunisté dělat vše, aby velké strany nezměnily volební zákon, který by menší strany poškodil.

Reklama

Související články

Topolánek odmítl velkou koalici

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli v TV Nova odmítl, že by jeho strana mohla vytvořit s ČSSD velkou koalici. Nepřeje si to prý vedení ani členové strany...

Komunisté varují před velkou koalicí

Za aktuální považují komunisté čelit snahám měnit volební systém, který by ještě více soustředil politickou moc do rukou ODS a ČSSD. "Velká koalice ODS a ČSSD...

Výběr článků

Načítám