Hlavní obsah

Heger chce mít z prázdných nemocnic centra první pomoci, plán vyvolal nevoli

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví se připravuje na masové odchody lékařů z nemocnic. V rukou má krizový plán, kdy by se vyprázdněná zdravotnická zařízení přeměnila na střediska první pomoci. Návrh vyvolal nevoli šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD). Ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) včera v této souvislosti vyzval ke svolání Bezpečnostní rady státu. Ministrův záměr kritizují také samotní lékaři.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Krizový plán, o kterém informovala v neděli ČT, počítá s tím, že by se v regionech, kde by hrozilo zhroucení zdravotnické sítě, staly z prázdných nemocnic jen střediska první pomoci, odkud by byli pacienti rozváženi dál do plnohodnotných zařízení.

„Tam je prostě možno postavit něco jako střediska první pomoci a takové jaksi body, kde je toho pacienta možno zastabilizovat a připravit k pořádnému, solidnímu transportu,“ uvedl k tomu Heger.

Pacienti by ze středisek první pomoci byli rozváženi nejenom sanitkami. V případě ambulantních nemocnic, které nemají vlastní sanitní vozy, by pacienti cestovali autobusy.

Ministerstvo má v rukávu i další řešení. Malé nemocnice by se mohly po odchodu lékařů přeměnit na doléčovací ústavy nebo zařízení zdravotně sociální péče. Definitivně ale bude jasno až v první třetině ledna, kdy budou k dispozici přesné údaje o odchodech lékařů. Ti se podáváním výpovědí dožadují lepších platových podmínek.

Rozezlený Hašek

Už nyní ale plán vyvolal rozezlenou odezvu předsedy Asociace krajů ČR Haška. Hejtmani podle něj nebyli o věci informováni.  „Vážený pane ministře, jsem velmi zklamán situací, kdy se vaše plány o řešení této katastrofické situace dozvídáme z médií bez předchozího informování a diskuse s kraji jako zřizovateli většiny veřejných nemocnic. Tento hazard se životy občanů považuji za krajně nešťastný,“ napsal Hašek v pondělí Hegerovi.

Ministra vyzval k neprodlenému poskytnutí písemné podoby krizového plánu. „Současně vás žádám o předložení návrhu na urychlené projednání této záležitosti v Bezpečnostní radě státu za účasti hejtmanů,“ apeloval na Hegera šéf Asociace krajů ČR.

Podle mluvčího rezortu zdravotnictví Vlastimila Sršně je svolání bezpečnostní rady jednou z variant. „Na schůzce pracovní skupiny 17. prosince se pan ministr dohodl s hejtmany a řediteli nemocnic, že se znovu sejdou počátkem ledna a na základě konkrétního počtu výpovědí nastolí krizový plán,“ sdělil Sršeň ČTK. Hašek se schůzky nezúčastnil, ačkoliv byl pozván.

Kubek: je to nesmysl

Kritikou na Hegerovu adresu přitom včera nešetřil také prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Krizový plán označil za naprostý nesmysl.

„Nevšiml jsem si, že by ČR byla v nějaké válce a proto bychom si museli hrát na vojáky a vymýšlet takováto naprosto nesmyslná a bizarní řešení. Pokud pan ministr vyhlašuje válku lékařům, tak je to jeho věc. Ale přiznám se, že nevím, čím jsme si to jako lékaři zasloužili, když trpělivě dvacet let dotujeme systém českého zdravotnictví. Právě na náš úkor zajišťují dvacet let politici kvalitní a přitom lacinou zdravotní péči pro své voliče,“ řekl v pondělí Kubek Právu.

Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela je ministrův návrh nefunkční a naprosto iracionální. Odmítl plány ve stylu vojenské nemocnice M.A.S.H. „To bude naprosto nefunkční a ve skutečnosti to bude stát mnohem víc,“ varoval Engel.

Nad Hegerovým přístupem vyjádřil Engel velké zklamání: „Vždy je nejjednodušší léčit příčinu a ne následky. Je to vždy efektivnější, levnější a korektnější. Mrzí mne, že místo pěti měsíců jednání a konstruktivní debaty je výsledkem toto, že nám není navrhováno nic“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám