Hlavní obsah

Heger budoucnost obviněného hygienika Víta probere s premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce budoucnost hlavního hygienika Michaela Víta řešit s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Víta policie obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinnosti při správě majetku. Ministr by Víta odvolal či poslal na neplacené volno do doby, než bude případ vyřešen. Vít je jednak Hegerovým náměstkem, ale rovněž hlavním hygienikem. Do této funkce jej jmenovala vláda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hlavní hygienik Michael Vít

Článek

Policie stíhá Víta kvůli údajnému zmanipulování zakázek na poradenství. Údajně dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala Víta prověřovat loni v září, v pondělí jej obvinila. [celá zpráva]

Heger uvedl, že s Vítem o obvinění mluvil, zatím žádné rozhodnutí neudělal. Odvolání Víta musí projednat s premiérem proto, že Vít je nejen náměstkem ministra zdravotnictví, který ho do této funkce také jmenuje, ale zároveň je vládou jmenovaným hlavním hygienikem ČR.

Varianty podle ministra jsou Víta odvolat, nechat ho ve funkci do výsledku policejního vyšetřování, nebo ho po tu dobu nechat na neplaceném volnu.

Vítovo další působení se  nezamlouvá opozici, která ve Sněmovně požádala ministra o rychlé řešení situace.

Vít se vinen necítí

"Necítím se vinen, že bych se dopustil nějakého trestného činu," reagoval na obvinění Vít, který je hlavním hygienikem a náměstkem ministra zdravotnictví od března 2000.

Policie zatím vyčíslila škodu na dva milióny korun. Podle Vladana Brože z organizace Transparency International ČR, která na Víta jako první podala trestní oznámení, se manipulovalo s dokumenty k výběrovému řízení. Chyběly na nich obvyklé úřední značky a někdo je navíc schoval za jednací číslo platového výměru jedné z úřednic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám