Hlavní obsah

Havlové už nepatří Barrandovské terasy

Novinky, Lucie Fialová
PRAHA

Manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar Havlová přestala být na začátku letošního února majoritním akcionářem společnosti Barrandovské terasy, jíž patří známý areál v Praze 5. Jejím spoluvlastníkem ale zůstává.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Právu to včera potvrdil Jaromír Hrdlička z této firmy.

Havlová převedla balík akcií na českého podnikatele řeckého původu Michalise Dzikose. Podle obchodního rejstříku se jednačtyřicetiletý Dzikos stal předsedou představenstva společnosti 3. února 2003.

"Zájmem prodávající bylo, aby se obnova areálu pohnula kupředu," vysvětlil důvody změn Hrdlička. Odhaduje, že pokud vše půjde hladce, mohlo by se na skále začít "něco dít příští rok."

Cenu za prodej akcií nezveřejnili

Hrdlička odmítl prozradit, o jak velký balík akcií šlo a kolik za něj Havlová získala. "To jsou privátní věci," konstatoval s tím, že mu není známo ani to, jak se Havlová s Dzikosem seznámila.

Havlová terasy postavené v roce 1929 koupila od svojí švagrové přibližně před třemi lety, aby je renovovala. Ukázalo se, že je to nohem náročnější, než si na začátku představovala. Sestavila radu konzultantů, neboť, jak řekla, není v silách jedné fyzické osoby, aby tento obrovský projekt měla sama na starosti. Společnost Barrandovské terasy vznikla v lednu 2001.

Studie, již si nechala vyhotovit, počítala s nízkým hotelem o 65 pokojích vedle původní restaurace. Zjistilo se však, že půlmiliardová částka, kterou by bylo třeba do areálu investovat, není návratná, třeba i pro špatné dopravní spojení, a tak jednání s investorem podle dřívějších informací uvázla na mrtvém bodě.

Nejprve se obnoví restaurace

Hrdlička Právu sdělil, že Dzikos vlastní několik nemovitostí. Podle obchodního rejstříku, v němž má uvedenu libereckou adresu, je i společníkem v několika firmách, např. Medicentru, která se zabývá zubním a vnitřním lékařstvím či v Pivovaru Platan.

"V současné době probíhá základní údržba, aby nedocházelo k dalších škodám na objektech. Vyklízí se, co tam nemusí být," popsal dění na skále Hrdlička. Zatím je podle něj jasné, že se obnovy dočká restaurace. Další rekonstrukce a dostavby se řeší, zpracovávají se studie. "Není nic, co bychom v tuto chvíli mohli zveřejňovat," doplnil k tomu.

Památkáři uvítají, pokud vlastník předloží program, který umožní brzkou obnovu a využití, které se přiblíží účelům, pro které byly terasy zbudovány. Jak řekl Právu Josef Štulc ze Státního ústavu památkové péče, není důvod vyloučit ani možnost hotelového ubytování a přiměřeného rozšíření areálu. "Aby tam nevznikla stavba větší než historická budova," vysvětlil.

Pavel Jerie ze stejného ústavu doplnil, že studie, které majitel funkcionalistického areálu zatím předložil, jsou přijatelné.

"Je dobře, že se konečně našel investor," řekl včera Právu ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) s tím, že se byl asi před dvěma lety s Dagmar Havlovou na Barrandově podívat, v jakém stavu se objekt nachází. Podle ministra na zchátrání teras mají svůj podíl i památkáři, kteří měli "maximalistické" požadavky, což odradilo mnoho zájemců investovat do teras. "Památkáři například vyžadovali obnovení mozaiky, z níž zbyly jen zbytky," prohlásil ministr.

Také starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) by byl rád, kdyby už práce začaly. Nynější stav považuje za katastrofální.

Od 31. července 1997 jsou terasy uzavřeny. Součástí areálu je proslulá restaurace, která byla uzavřena v roce 1993, už dvacet let uzavřený Trilobit bar se zničenou podlahou a bazén s přilehlým zařízením, který je nefunkční od roku 1955. V roce 1988 byl areál s budovou restaurace a bazénem se skokanskou věží prohlášen díky architektonické kvalitě a dobově charakteristickému rázu nemovitou kulturní památkou, v roce 1993 pražské zastupitelstvo vyhlásilo lokalitu za památkovou zónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám