Hlavní obsah

Havel kritizuje země za nečinnost v Barmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/VÍDEŇ

Bývalý prezident Václav Havel kritizoval ve svém pátečním příspěvku pro rakouský deník Der Standard postoj mezinárodního společenství k současné situaci v Barmě. Pozastavil se nad tím, že svět "nechal Barmu na holičkách" a požaduje ve všech směrech okamžitou podporu pro barmské mnichy.

Článek

"Nynější krize v Barmě se připravovala dlouhé roky, a přesto je velká většina zemí zjevně vývojem událostí překvapena a nemá tušení, co dělat," uvedl Havel v listu.

Podle něj se stále na konferencích debatuje o lidských právech, když je ale potřeba je opravdu bránit, státy tápou. "Jak je potom možné, že mezinárodní společenství není schopno účinné reakce, která by zabránila vojenským vládcům Barmy, aby stupňovali násilí proti buddhistickým chrámům?"

Společenství OSN stále řeší svou reformu a stále není akceschopné a jeho členové jen přihlížejí, jak jsou lidé v Barmě či v súdánském Darfúru ponecháváni svému osudu.

Připomněl , že současní světoví diktátoři dobře vědí, jak mají na neschopnost  zemí reagovat. "Co jiného to pro ně může znamenat než úplné potvrzení statu quo a možnosti pokračovat beztrestně v dosavadním počínání?"

Havel v závěru varoval, že bez mezinárodní podpory mohou být mniši v Barmě i celá země rychle vržena o desítky let zpátky.

V Barmě zemřelo už devět lidí

Barma se už několik dní potýká s demonstracemi mnichů proti tamní vládní juntě. Ta v pátek vyhlásila zákaz vstupu k pěti hlavním buddhistickým klášterům v zemi. Chce tak lidem znemožnit, aby se u nich shromažďovali k dalším protivládním demonstracím. Policie zabila při protestech už devět lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská policie zasáhla proti mnichům

Barmská policie přes noc na čtvrtek pokračovala v tvrdém postupu proti buddhistickým mnichům s cílem ukončit pokračující protesty. Vnikla do několika klášterů...

Výběr článků

Načítám