Hlavní obsah

Havel: ČR potřebuje jasnější ústavu a proměnu stran

– Praha

Česká republika by měla v příštích letech dospět k jednoznačnější ústavě, měla by s EU sdílet její listinu základních práv, politické strany by měly přestat "rozhodovat v příšeří", stát by měl mnohem více spoléhat na občanskou společnost a lidé by měli více ctít mravní řád. V sobotu večer to v ČT řekl bývalý prezident Václav Havel.

Článek

Havel v projevu popisoval svou představu, jak by měla země vypadat za dalších 20 let.

Kromě upravené ústavy by Česko podle Havla mělo mít také nový volební zákon a s EU by mělo sdílet "její listinu artikulující okruh základních civilizačních hodnot a ideálů". Posílit by se podle něj mělo mravní cítění a slušnost všech občanů. Příkladem by měli jít politici. "Nebude například myslitelné, aby politici soudili Ústavní soud nebo se před volbami podbízeli voličům apelem na jejich předsudky nebo se navzájem špehovali," řekl.

Před dvaceti lety jsem řekl, že naše země nevzkvétá. To bych dnes už říci nemohl. Naše země vzkvétá, ale občas dost divně.
Václav Havel

Pilířem státu by podle Havla měla být občanská společnost, která je prý nejlepší obranou proti každému pokusu uzurpovat moc. Po desetiletích potlačování se ale podle něj rodí těžko. "Za dvacet let bude daleko rozvinutější než dnes. Stát se jí nebude bát, ale bude na ni naopak hrdý," řekl Havel.

Strany by mohly mít účty ve fondu národní banky

Politické strany podle něj musí pochopit, že tu nejsou proto, aby "kdesi v příšeří rozhodovaly o tom, co má viditelný stát udělat". Problém financování stran by se podle Havla dal vyřešit tím, že by u národní banky měly zvláštní fond se svými účty. "O svých zdrojích a výdajích by samozřejmě strany rozhodovaly samy," uvedl.

V české veřejném a politickém životě je podle Havla možné vypozorovat dvě základní tradice: "masarykovskou", která se hlásí ke spoluodpovědnosti za svět a otázku českou chápe jako otázku lidskou a tradici "sobecky čecháčkovskou". Ta se podle něj na cizince dívá s nedůvěrou. "Když se to smí, velmi halasně vykřikují nositelé této tradice cosi o našich blíže nespecifikovatelných národních zájmech, a když se to nesmí, naopak se přihrbí, začnou se starat sami o sebe a vyčkávat, jak to všechno dopadne," prohlásil.

V jeho vizi budoucího Česka by měla zvítězit spoluodpovědnost za svět.

Havel se pozastavil také nad tím, že "spotřebováváme stále víc energie a ještě se tím chlubíme", nevadí, že si kvůli zisku znetvořujeme krajinu a z "pseudovlasteneckých důvodů" komplikujeme život občanům lpěním na národní měně. Málo si prý také všímáme toho, kdo se skrytě snaží ovládat infrastrukturní sítě či strategické firmy a stavby. "Nepoučili jsme se, opakujeme chyby, které jiní mají dávno za sebou. Chceme hrát hru, ale bojíme se jí dát pravidla," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám