Hlavní obsah

Hašek: Puč to není, Sobotka pouze neunesl porážku

Právo, Jiří Ovčáček

První místopředseda ČSSD rezolutně odmítl, že by nedělní výzva předsednictva strany k rezignaci Bohuslava Sobotky na post předsedy byla pučem. V rozhovoru pro Právo znovu zopakoval, že by Sobotka měl nést odpovědnost za nízký volební zisk. ČSSD sice vyhrála, byl to pro ni ale nejhorší výsledek v historii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek při udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem. Bohuslav Sobotka na pondělní slavnostní akt na Pražském hradě nepřišel.

Článek

Pane první místopředsedo, vy jste se v neděli pokusili dotlačit Bohuslava Sobotku k rezignaci, odstranili jste ho z vyjednávacího týmu o nové vládě. Proč jste to učinili? Nyní jste obviňováni z pokusu o puč.

Musím zásadně odmítnout interpretaci Bohuslava Sobotky o tom, že rozhodnutí dvoutřetinové většiny demokratického legitimního orgánu, předsednictva ČSSD, je pučem. Ukazuje se, že Bohuslav Sobotka ztrácí poslední zbytky sebereflexe za nejhorší volební výsledek soc. dem. v novodobé historii ČR.

Jsem přesvědčen o tom, že nedělní téměř pětihodinová diskuse na předsednictvu ukázala, že většinový názor ve vedení strany je takový, že pan předseda měl převzít osobní odpovědnost za výsledek voleb. Předsednictvo ho vyzvalo k rezignaci, on to odmítl.

To je samozřejmě věcí politického rozhodnutí Bohuslava Sobotky. Nicméně zároveň předsednictvo určilo vyjednávací tým o nové vládě. Soc. dem. je si vědoma odpovědnosti vítěze voleb za nalezení stabilního politického řešení v ČR. Soc. dem. i nadále usiluje o to, aby sestavila stabilní vládu. A ta je jedinou zárukou, aby se nekonaly předčasné volby.

Bohuslav Sobotka a jeho příznivci ale tvrdí, že jste se nejprve tajně dohodli s prezidentem Milošem Zemanem, ten pak prohlásil, že si počká na výsledek jednání předsednictva, a následně došlo ke schválení výzvy.

Zásadně odmítám takovéto účelové vytváření mýtů, polopravd a některých skutečností tak, jak to nyní dělá pan předseda Sobotka a někteří jeho příznivci. Pan předseda Sobotka prostě, bohužel, neustál to, že v neděli jej předsednictvo soc. dem. dvoutřetinovou většinou vyzvalo k rezignaci.

Připomenu, že v roce 2010 tehdejší předseda soc. dem. Jiří Paroubek, když soc. dem. pod jeho vedením ve volbách získala ještě o dva procentní body více, odstoupil. A tehdejší první místopředseda ČSSD, který se jmenoval Bohuslav Sobotka, mj. v reakci na odchod Jiřího Paroubka řekl, že to otevírá prostor pro změny v ČSSD. Myslím, že pokud pan Bohuslav Sobotka drží logiku, kterou měl v roce 2010, tak teď by měl i on otevřít prostor pro změny v ČSSD.

Bohuslav Sobotka odmítá odstoupit, vy vedete tým. Nemůže takové dvojvládí ­po­škodit soc. dem. při vyjednávání o nové vládě?

Soc. dem. je demokratická strana, má svoje vnitřní rozhodovací mechanismy, má svoje vedení. Jedním z orgánů je předsednictvo a to v neděli nějak demokraticky rozhodlo. Prostě jedním ze základních funkcí pro fungování ČSSD je respekt k demokratickému rozhodování.

Rozumím tomu, že se panu Sobotkovi nelíbí, že ho předsednictvo strany vyzvalo k rezignaci. Ale pokud je skutečným demokratem a ctí rozhodnutí orgánů ČSSD, tak předpokládám, že by pan Sobotka měl takovou výzvu vyslyšet. To je první moment.

Tím druhým je, že jsem velmi znepokojen, když čtu některé výroky, například výroky Miroslava Kalouska, známého přítele ČSSD, soc. dem. vlád a soc. dem. premiérů ve vztahu k Bohuslavu Sobotkovi. A je mi velmi líto, že se výroky Miroslava Kalouska až nápadně kryjí s výroky například Jiřího Dienstbiera.

Myslím, že o mnohém to svědčí. Když jsme v minulých týdnech a měsících upozorňovali na riziko sbližování části soc. dem. a TOP 09, tak myslím, že teď oba pánové ukazují, že jsme asi měli pravdu.

Vaši odpůrci tvrdí, že jste na stříbrném podnose předali ČSSD prezidentu Zemanovi.

Jakoukoliv interpretaci, že by teď Miloš Zeman řídil ČSSD, odmítám. Je to interpretace lidí, kteří se ocitají v menšině, kteří v zásadě vedli soc. dem. až k tomuto volebnímu debaklu. Připomenu, že Jiří Dienstbier neuspěl v prezidentské volbě. Nyní soc. dem. zvítězila pouhými 20,5 procenta pod vedením Bohuslava Sobotky. Myslím, že soc. dem. v příštích týdnech a měsících ukáže, že bude znovu silnou a sebevědomou stranou, která bude řízena z Lidového domu. Nikoliv z Pražského hradu.

Prezident Zeman se nechal slyšet, že bude přihlížet k rozhodnutí předsednictva při rozhodování, koho pověří sestavením vlády. Vy jste hlavní vyjednavač. Jste připraven případné pověření převzít?

O této otázce ještě bude jednat vedení ČSSD. Je také nabíledni, že nás bude čekat v blízké době jednání ústředního výkonného výboru, protože máme stále platné usnesení, že naším kandidátem na premiéra je pan předseda Sobotka. Očekávám, že po ukončení jednání o vládě budu iniciovat na půdě soc. dem. také svolání co nejdřívějšího mimořádného sjezdu ČSSD.

To znamená, že nechcete, aby se konal až v březnu 2014?

Opakuji, vázal bych svolání mimořádného sjezdu na dokončení jednání o vládě. Pevně věřím, že soc. dem. v tom jednání bude úspěšná a že jako vítěz voleb ponese hlavní odpovědnost za budoucí vládu ČR. O tom, jak bude tato vláda personálně složena, rozhodnou orgány ČSSD. Budu toto jejich rozhodnutí plně ctít.

Předseda váš postup přirovnal k chování Zdeňka Fierlingera, hovoří i o vlivu kancléře Vratislava Mynáře nebo prvního místopředsedy SPOZ Martina Nejedlého.

Musím zdůraznit, že soc. dem. budou řídit pouze legitimní stranické orgány, tedy politické grémium, předsednictvo a ústřední výkonný výbor. ČSSD už nebudou řídit advokáti spojení s privatizací státního majetku.

Kam tím míříte? Na Sobotkovi blízkého advokáta Radka Pokorného?

Myslím některé osobní přátele pana předsedy Sobotky, jak se o nich v minulosti vyjadřoval v tisku.

Už máte naplánovány schůzky se zástupci hnutí ANO 2011 a lidovců?

Zaznamenal jsem v neděli večer, že si pan Babiš postěžoval, že dosud nebyl ČSSD osloven. Takže na základě mandátu, který mi dalo předsednictvo, jsem už kontaktoval Andreje Babiše se žádostí o schůzku vyjednávacích týmů, a to po jeho návratu ze zahraničí.

Stejně tak jsem v kontaktu s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem. Očekávám schůzku vyjednávacích týmů ČSSD a KDU-ČSL, to vše v nejbližších dnech. Samozřejmě platí, že se sejdeme postupně i se zástupci dalších politických stran, které jsou zastoupeny ve Sněmovně, tedy s ODS, TOP 09 a také s Úsvitem. Jasně říkám, že platí předvolební závazek ČSSD, s ODS a TOP 09 nebudeme jednat o vládě.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Reklama

Související články

Zeman: Sobotka by měl jít

Prezident Miloš Zeman v neděli vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby vyvodil osobní odpovědnost z nízkého volebního zisku a rezignoval na funkci v čele...

Výběr článků

Načítám