Hlavní obsah

Hašek: Prezident není z Němcové nadšen, už se chystáme na volby

Novinky, Jiří Ovčáček

První místopředseda ČSSD Michal Hašek se domnívá, že prezident Miloš Zeman nepreferuje variantu jmenovat premiérkou šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Podle Haška, který má k Zemanovi blízko, není prezident touto možností nadšen. V tom směru nepřekvapí, že už ČSSD natvrdo rozjela přípravy na předčasné volby. V pátek schválila příslušné volební řády nutné k sestavení kandidátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

„Se znalostí politického uvažování pana prezidenta a jeho dřívějších výroků na adresu vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM si myslím, že pan prezident není nijak nadšen variantou jmenovat do čela vlády představitele, v tomto případě představitelku ODS. Nemyslím si, že to je varianta, kterou by pan prezident preferoval,“ řekl Hašek v pátek Novinkám.

První místopředseda sociální demokracie společně se stranickým lídrem Bohuslavem Sobotkou navštíví Zemana na zámku v Lánech v sobotu 18.00. Tlumočit mu budou stanovisko své strany, která považuje za jediné řešení politické situace předčasné volby.  Předsednictvo strany se v pátek odpoledne usneslo, že strana bude u prezidenta usilovat o rozpuštění Sněmovny a nové volby.

„Trváme na tom, že předčasné volby jsou jediným řešením. Není možné pokračovat nadále ve stylu hry škatulata, škatulata, hejbejte se, jak předvádějí strany vládní koalice. Je vidět, že dámy a pánové neumějí nic jiného než politické handly,“ popsal Hašek, co se Sobotkou sdělí prezidentovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

ČSSD s variantou, že Zeman odmítne jmenovat Němcovou premiérkou a následovat bude rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, vážně pracuje. Na pátečním jednání stranického předsednictva byly proto podle Haška schváleny volební řády nutné pro sestavení kandidátek pro předčasné volby do Sněmovny.

Zeman se doposud veřejně nevyjádřil, kterou variantu řešení politické krize preferuje. Vyjádřit se chce v úterý odpoledne. Pokud by ale skutečně Němcovou odmítl, ve hře by se objevila varianta úřednické vlády do předčasných voleb, které v takovém případě preferují všechny parlamentní strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám