Hlavní obsah

Hašek: Na rozdíl od Ratha svůj plat už rozdávám na charitu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v rozhovoru pro Právo zdůraznil, že na rozdíl od kolegy Ratha, který slibuje, že rozdá jeden ze svých platů, on sám to již dělá. Také již oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu, zatímco Rath ne.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Článek

Pane hejtmane, sliboval jste, že se vzdáte poslaneckého mandátu po krajských volbách, pak po schválení zákona o brněnské úrazové nemocnice, pak po zákonu o zdravotnických poplatcích. To vše už se stalo, schůze Sněmovny skončila už minulý týden a zůstáváte poslancem. Dokdy tedy?

Je to jednoduché: s kolegy hejtmany Martínkem a Tesaříkem jsme se dohodli, že se mandátu vzdáme po únorové schůzi Poslanecké sněmovny. Proto tento týden společně doručíme panu předsedovi Sněmovny notářský zápis o tom, že se vzdáváme mandátu. Uděláme to v neděli, kdy máme s panem předsedou Vlčkem setkání v Olomouci a při té příležitosti mu všichni tři předáme rezignaci. 

Trochu to vypadá, jako byste svůj odchod protahovali na konec měsíce proto, aby jste si ještě zachovali plný plat a náhrady za únor.

Na rozdíl od kolegy Ratha, který už dva měsíce hovoří o tom, jak začne rozdělovat jeden ze svých platů, a teď se ukazuje, že ho možná nerozdělí celý, tak já o tom tolik nemluvím s médii, protože to nepovažuji za důležité. Ale už od prosince svůj poslanecký plat skutečně rozdávám. Na charitativní projekty, na základě žádostí, které ke mně chodí na hejtmanství. Už jsem tímto způsobem rozdal desítky tisíc korun. 

Když teď po téměř dvou volebních obdobích odcházíte ze Sněmovny, máte pocit, že jste něco, hlavně ve své poslední funkci šéfa poslaneckého klubu, mohl udělat jinak? Jde třeba o čtyři přeběhlíky, kteří vlastně přepsali výsledky voleb. To tady přece nikdy nebylo, aby jednu stranu v jednom období opustili čtyři poslanci.

Víte, po bitvě je každý generál. Když jsem ale přemýšlel, jestli bych nějaké věci dělal totálně jinak, tak i po třech letech ve funkci předsedy poslaneckého klubu si myslím, že nikoli. Opravím ale váš názor: V Poslanecké sněmovně v roce 1998 opustilo víc než dvacet poslanců klub ODS a přešlo do klubu Unie svobody, nové politické strany. Takže historicky soc. dem. nedrží „primát“ v počtu přeběhlíků. 

To ale bylo v jiné situaci, kdy vznikla nová strana. 

Když si vezmu okolnosti, tak myslím, že v budoucnu čeká pana Topolánka a ODS ještě hodně vysvětlování. Na základě čeho ta jeho druhá vláda získala důvěru? Myslím, že to je záležitost, která stále ještě není uzavřená. Není dobře, že tady vládne vláda, u které není jisté, kde se vzal její mandát. Pokud mám vysvětlit to slovo jisté, pak pan Pohanka už Sněmovnu opustil, ale uvidíme, jaké nové informace se ještě vynoří kolem dalších poslanců.

Víte, že je velkým otazníkem, proč má stále pan poslanec Melčák policejní ochranku. Tu má jen několik ústavních činitelů. Byl bych proto rád, kdyby Ivan Langer řekl veřejnosti, jaké riziko už dva roky hrozí panu Melčákovi, že ho čtyřiadvacet hodin denně hlídá policie.

Veřejnost se určitě bude ptát, jak bude pokračovat vyšetřování pana poslance Wolfa za dobu, kdy podnikal. Ne všechny kroky, které v podnikání udělal, byly košer. Ale to uvidíme, ukáže budoucnost.

A u pana Snítilého? Většinou hlasuje se soc. dem., ale u důležitých hlasování zjišťujeme, že se zvedne a odejde a fakticky tím pomůže Topolánkově vládě. I v jeho případě je velkou otázkou, jaké jsou reálné důvody k jeho odchodu. Zda byl vydírán, třeba kvůli své minulosti, kdy se hovořilo, že má nějaký záznam ve svazcích vojenské kontrarozvědky.

Ale abych se vrátil k vaší otázce – nejsem si vědom, že bych ve funkci předsedy poslaneckého klubu udělal nějakou fatální chybu, která by ohrozila soc. dem.  

 Celý rozhovor najdete v sobotním vydání deníku PRÁVO.

Reklama

Související témata:

Související články

Trojice hejtmanů z ČSSD ve Sněmovně skončí

Trojice hejtmanů zvolených za ČSSD opustí po skončení únorové schůze Sněmovny posty poslanců. Jedná se o Michala Haška, Radko Martínka a Martina Tesaříka. Šéf...

Výběr článků

Načítám