Hlavní obsah

Hašek mluvil za sebe, ohradil se Sobotka proti podmínkám pro Rusnoka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři podmínky, které pro podporu vlády premiéra Jiřího Rusnoka stanovil místopředseda ČSSD Michal Hašek, jsou jeho osobním názorem a nepředstavují stanovisko stany. V úterý to potvrdil Hašek i šéf strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Druhý a první muž ČSSD: Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Článek

Místopředseda největší parlamentní strany jednal podle svých slov s Rusnokem jako šéf Asociace krajů ČR především o páteční společné schůzce vlády a hejtmanů. Ministerský předseda se ho během setkání zeptal také na nadcházející hlasování o důvěře kabinetu. Hašek mu prý zopakoval, že ČSSD usiluje o předčasné volby. [celá zpráva]

"Pokud by se to nepovedlo z hlediska rozpuštění Sněmovny, tak pak samozřejmě budeme zvažovat různé varianty, včetně varianty možné podpory Rusnokovy vlády; a hovořil jsem o podmínkách, které ovšem vidím já osobně a o kterých budeme teprve jednat v sociální demokracii," uvedl Hašek. "Já jsem se nevydával za toho, kdo vyjednává za sociální demokracii, ani jsem nestavěl ty podmínky jako podmínky, které by měla schválené sociální demokracie."

Žádné nakupování poslanců, požaduje Sobotka

Také podle Sobotky vyjádřil Hašek jen svůj názor. O postoji strany se podle něj bude jednat až v případě, že se nepodaří rozpustit Sněmovnu. Hlasovat se bude ve středu, rozpuštění dolní komory ale není pravděpodobné. O dalším postupu bude předsednictvo sociální demokracie diskutovat v pátek.

Hašek, který prý Rusnokovi v žádném případě nechce dávat bianco šek, si za trojicí svých podmínek stojí. Bude tak na vnitrostranických jednáních zastávat pozici, že program úřednické vlády musí být v souladu s programem ČSSD. Bude také požadovat pokračování rozhovorů o předčasných volbách a vysvětlení okolnosti financování prezidentské kampaně současného ministra financí Jana Fischera. Nevyloučil ani další připomínky.

Jednu v pondělí zmínil i Sobotka. Sociální demokracii podle něj bude zajímat způsob, jakým chce Rusnok získat podporu pro svůj kabinet. Pokud by jeho postup zaváněl nakupováním hlasů a politickou korupcí, ČSSD prý úřednickou vládu nepodpoří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám