Hlavní obsah

Hanba, hanba, skandovalo Václavské náměstí na adresu Babiše a Zemana

Na pražském Václavském náměstí i na dalších místech v republice v úterý večer lidé demonstrovali proti vládě premiéra Andreje Babiše (ANO), která by se měla opírat o podporu komunistů. Protesty organizátoři nazvali Jednou provždy.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstí s názvem Jednou provždyVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

 
Článek

Na Václavském náměstí se před 18. hodinou sešly tisíce lidí. Demonstrace se koná den před tím, než Babiš na Pražském hradě podruhé složí premiérský slib. Jeho první kabinet v lednu nezískal důvěru, prezident Miloš Zeman ho jmenuje podruhé. Hnutí ANO domlouvá koalici s ČSSD a podporou komunistů.

Pořadatelé demonstrace z iniciativy Milión chvilek pro demokracii zdůraznili, že nejde o protest proti výsledkům voleb, ale proti chování Babiše, který se drží premiérského postu, ačkoliv čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Zároveň jim vadí vliv, který v současnosti získává KSČM. „Protest je proti svévolnému chování Babiše, (prezidenta Miloše) Zemana a komunistů,” řekl na úvod jeden z řečníků.

Na Václavské náměstí dorazili lidé všech věkových kategorií. „Zažila jsem bolševika a nechci, aby se to opakovalo,“ sdělila Novinkám jedna z protestujících. Další z demonstrantek, která v ruce držela svoji dceru, řekla, že nechce, aby její děti vyrůstaly v atmosféře, jaká je ve společnosti dnes.

Protestuje se i proti Zemanovi

Kromě jména Andreje Babiše lidé také velmi často skloňovali prezidenta Miloše Zemana. Proti němu se vymezili i neúspěšní kandidáti na Hrad Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří rovněž vystoupili na pódiu.

Proslov měli i další politici, například Miroslava Němcová z ODS, Vít Rakušan z hnutí STAN, ale také senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten apeloval na lidi, aby podpořili Senát, a vysvětloval, jak je horní komora důležitá. Babiš dlouhodobě mluví o tom, že Senát není potřeba.

Podle Němcové nemá prezident Zeman účastníkům demonstrací vzkazovat, aby byli zticha, protože jemu by se to hodilo. „Nechcete mu také něco vzkázat?“ otázala se Němcová davu, který začal skandovat: „Hanba, hanba!“

Foto: Novinky

Demonstrace na Václavském náměstí

„Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Babiš vzdal funkce,” připomněli pořadatelé z iniciativy Milión chvilek pro demokracii.

Lidé mávali vlajkami České republiky i Evropské unie. Řada z nich měla s sebou transparenty proti Babišovi s nápisy "Už nás nebabiš", "Babiš musí před soudem stát, jinak nemáme právní stát" nebo "Pryč s tyrany a zrádci". Na dalších transparentech měli lidé fotografie s oběťmi komunistického režimu.

Jiří-Jakub Zévl - Milion chvilek pro demokraciiVideo: Novinky

Lidé zaplnili prostor pod sochou svatého Václava, kde bylo umístěno pódium, až po křížení Václavského náměstí s Jindřišskou a Vodičkovou ulicí. Horní část náměstí byla pro auta uzavřena. "Policie odhad počtu účastníků nebude zveřejňovat," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Anketa Václavák Milion chvilekVideo: Novinky

Petici za Babišovo odstoupení podle organizátorů demonstrace podepsalo přes čtvrt miliónu lidí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace s názvem Jednou provždy na Václavském náměstí v Praze namířená proti možné vládě Andreje Babiše s podporou komunistů

Mikuláš Minář - Milion chvilek pro demokraciiVideo: Novinky

Lidé přišli protestovat i v dalších městech

Několik stovek lidí přišlo také na Zelný trh v Brně na zahájení Koncertu pro demokracii. Někteří měli transparenty proti Babišovi, jiní mávali českou vlajkou. Před davem bylo přichystané pódium pro několik řečníků a hudebníků. Vystoupili na něm například senátor Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL), rektor JAMU Petr Oslzlý a další.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demonstrace v Ostravě

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy se v úterý v podvečer sešlo jen asi pět desítek lidí. Demonstraci zahájila hudba Karla Kryla a řečník z iniciativy Milion chvilek pro demokracii, který poděkoval za podporu všem, kteří podepsali petici za odstoupení Andreje Babiše. „To nejcennější, co jsme v naší zemi v minulosti vybudovali, je nyní v tento významný rok pošlapáváno,“ řekl aktivista s poukazem na letošní sté výročí vzniku samostatného Československa.

Stovky lidí přišly demonstrovat také v Hradci Králové a Pardubicích. V Hradci prošel průvod centrem města. V Pardubicích se lidé sešli u sochy prvního českého letce Jana Kašpara, malé náměstí bylo plné.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Účastníci demonstrace na Václavském náměstí v Praze proti vládnutí Andreje Babiše s podporou komunistů.

Demonstrace proti Babišovi se na řadě míst konaly již v uplynulých týdnech. Mezi největší patřily protesty z úvodu dubna. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám