Hlavní obsah

Hamáček se ještě nechce loučit s rodnými čísly

Ačkoliv rodná čísla mají od roku 2022 zmizet z občanských průkazů, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce ještě debatovat o tom, zda identifikátor, na který jsou lidé zvyklí, nějak neponechat při životě. Hamáček to v pondělí uvedl v souvislosti s materiálem o rušení používání rodného čísla, který v pondělí bude projednávat vláda. O tom, že rodná čísla skončí, se rozhodlo již v roce 2010.

Foto: MVČR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě toho, že by se rodné číslo nemělo používat jako klíčový identifikátor v komunikaci občana se státem, nemělo by se také zapisovat do občanských průkazů. Podle materiálu vnitra se rodná čísla budou lidem nadále přidělovat pro účely určení totožnosti. Měla by se ale využívat maximálně dalších deset let.

Hamáček řekl, že opatření zdědil. „Byl přijat argument, že rodné číslo prozrazuje příliš informací o jeho nositeli,“ uvedl. Z rodného čísla lze vyčíst nejen datum narození, ale i pohlaví jeho nositele.

Debatu o tom, zda je nutné od rodných čísel ustoupit, ale nepovažuje za ukončenou. „Lidé jsou na rodná čísla zvyklí a nechceme je znejišťovat tím, že budeme měnit identifikátory, pokud to nebude bezprostředně nutné,“ uvedl. Podle něj by se mělo diskutovat o tom, zda celé původní rozhodnutí nezrušit a rodná čísla zachovat.

Konec rodných čísel v občance zaskočil úřady. Vnitro žádá odklad

Domácí

Podle materiálu už nyní existují identifikátory sloužící u jednotlivých agend, ze kterých nelze odvodit žádné údaje. Jsou ale neveřejné a slouží pouze k jednoznačnému určení osoby pro účely agendy, pro kterou byl identifikátor přidělen. „Já bych chtěl slyšet, jakým číslem bude rodné číslo nahrazeno, jak bude generováno. Já bych to za sebe nikam netlačil a nepospíchal,“ uvedl Hamáček.

Anketa

Měla by se podle vás rodná čísla zrušit?
Ano
13,1 %
Ne
86,9 %
Celkem hlasovalo 4898 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám