Hlavní obsah

Hamáček po facce od Zemana: Budeme trvat na dodržování Ústavy

• Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

ČSSD dostala od prezidenta Miloše Zemana další políček, když hlava státu odmítla jmenovat nominanta soc. dem. Michala Šmardu ministrem kultury s tím, že nejde o kompetentního kandidáta. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček na to reagoval strohým prohlášením, že prezident nemá co hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra. Novinkám napsal, že ČSSD bude trvat na dodržování Ústavy. Jak to chce ČSSD udělat, Hamáček neřekl.

Foto: Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Ústava České republiky nezná možnost, že by prezident republiky měl hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra,“ napsal Novinkám Hamáček.

Jako příklad uvedl jmenování Karly Šlechtové (ANO) ministryní obrany. Šlechtová podle Hamáčka také neměla v oblasti obrany žádné zkušenosti.

„Ministr musí být především dobrý manažer, a to pan Šmarda jako úspěšný komunální politik být může,“ podotkl Hamáček.

Šmarda: Beru na vědomí

„Je nutné dodat, že Česká republika je parlamentní demokracie, kde za vládu odpovídá premiér a vybírá své ministry. Předsednictvo ČSSD navrhlo na ministra kultury Michala Šmardu, premiér Andrej Babiš odeslal návrh na jmenování prezidentovi a ten by měl nyní postupovat podle Ústavy,“ uvedl Hamáček.

Na otázku, co bude nyní ČSSD dělat a zda odejde z vlády, jak avizovala, Hamáček odepsal: „Budeme trvat na dodržování Ústavy.“ Jak konkrétně, ale neupřesnil.

Šmarda Novinkám sdělil, že vyjádření kanceláře prezidenta republiky bere na vědomí: „Je na Janu Hamáčkovi a Andreji Babišovi, aby se dohodli na dalším postupu. Budu respektovat jakékoli rozhodnutí předsedy ČSSD.“

Onderka: Nemáme prezidentský systém

První místopředseda ČSSD Roman Onderka Novinkám napsal, že ČR je parlamentní demokracií a za vládu odpovídá premiér, který také vybírá své ministry.

„V ČR nemáme prezidentský systém vládnutí. Předsednictvo ČSSD navrhlo na ministra kultury Michala Šmardu, prezident má postupovat podle Ústavy,” zdůraznil Onderka.

ČSSD podle něj učiní další kroky po setkání vicepremiéra Hamáčka s předsedou vlády Babišem po návratu z dovolené. Babiš Novinkám řekl, že se s Hamáčkem uvidí v pondělí 19. srpna.

Foto: Právo

Miloš Zeman Šmardu ministrem kultury nejmenuje

Reklama

Výběr článků

Načítám