Hlavní obsah

Hamáček nepřesvědčil ani kolegy z vedení strany

Právo, Karolina Brodníčková

Předseda ČSSD Jan Hamáček a první místopředseda Jiří Zimola se v pondělí opět snažili na Facebooku své spolustraníky přesvědčit, aby hlasovali pro vstup do vlády. Z grémia ČSSD se jasně pro koalici s hnutím ANO před referendem vyjádřila také místopředsedkyně Jana Fialová. Ostatní místopředsedové ČSSD své stanovisko nesdělili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Podpořili jste mě na sjezdu, podpořte mě i v mé snaze. Nejsem člověk, kterému stačí přihlížet, zda se to samo vyřeší. Nesu velkou odpovědnost. Proto dělám, co mohu,“ napsal Hamáček.

„Zkuste mi důvěřovat. Ne podceňovat! Babiše se nebojím. Dokázali jsme si vytvořit vzájemný respekt a důvěru. Nejsem naivní a vím, že vstupem do vlády boj teprve začne. Dokážu ho přimět k dohodám a jejich plnění. Andrej Babiš zná moc dobře pojistky, které zaručují, že vláda bez nás skončí. Nebojme se!“ napsal.

Zimola zase pondělí označil za historický den, kdy soc. dem. otevřela novou kapitolu. „Jako skuteční demokraté jsme chtěli, aby o tak důležité věci, jako je vstup do vlády, mohl rozhodnout každý člen v referendu. Věřím, že k hlasování naši straníci přistoupí zodpovědně,“ uvedl na Facebooku.

„Anebo se budou rozhodovat na základě momentální mediální atmosféry a předneseného návrhu personálního obsazení ministerstev, který se vlivem různých okolností může ještě zcela proměnit. Zůstat v opozici s sebou nevyhnutelně nese ztrátu vlivu, viditelnosti a možnosti prosazovat program,“ pokračoval.

Onderka a Netolický nechtějí říci názor

I nejužší vedení ČSSD je v otázce názoru na vstup do vlády rozdělené. Hamáček, Zimola a Fialová jsou pro. První z nich by se měl stát ministrem vnitra, druhý o křeslo v kabinetu nestojí a hodlá se věnovat práci v Lidovém domě.

Jak bude hlasovat, zatím není rozhodnutý místopředseda a poslanec Jaroslav Foldyna, který se donedávna klonil spíš k variantě do vlády vstoupit, ačkoliv jeho domovská organizace v Ústí nad Labem koalici s ANO kritizuje. „Rozhoduji se,“ řekl v pondělí Právu.

Ostatní místopředsedové – pardubický hejtman Martin Netolický a poslanec Roman Onderka – zatím svůj postoj nezveřejnili.

„Nesdělil jsem a nesdělím. Jsem přesvědčen, že hlasování o vstupu do vlády je tak zásadní věc pro Českou republiku a ČSSD, že se každý sociální demokrat má rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A ne na doporučení stranického orgánu či jeho představitelů,“ napsal Právu Onderka. Podobně se k otázce nedávno vyjádřil i Netolický.

Předseda Senátu Milan Štěch i předseda senátorského klubu Petr Vícha jsou ostře proti vládě. Nerozhodnutý zůstává předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Anketa

Myslíte si, že se Janu Hamáčkovi podaří přesvědčit členy ČSSD, aby podpořili vládu s ANO?
Ano
12,6 %
Ne
87,4 %
Celkem hlasovalo 3952 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám