Hlavní obsah

Hamáček je pro pomoc Smartwings. Státní záruka prý bude levnější než dávky

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) bude pro stát levnější, když poskytne aerolinkám Smartwings záruky za 800 milionů korun. V případě krachu by podle něj stát vyplatil na dávkách a podporách víc.

Foto: koláž s Profimedia.cz a Právo

Jan Hamáček

Článek

Hamáček uvedl, že v případě krachu aerolinií by stát vyplatil na dávkách či podporách více než jednu miliardu korun. „Odhad je asi 1,2 miliardy,“ upřesnil ministr.

„Přijde mi logické, aby to stát stálo co nejméně. Pokud si můžeme vybrat, jestli zaplatit 1,2 miliardy, tak mi přijde logické zaručit se 800 miliony korun,“ poznamenal při příchodu na jednání vlády.

Stát jedná se Smartwings o téměř miliardové podpoře

Ekonomika

Na aerolinie tvrdě dopadla opatření kvůli koronaviru. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v sobotu po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že stát jedná se skupinou Smartwings, do níž patří aerolinky Smartwings a České aerolinie (ČSA), o zárukách na úvěry v objemu až 900 milionů korun. Podmínkou ale podle něj je přejmenování celé skupiny na ČSA a zachování 2500 pracovních míst.

„Ze začátku byly návrhy, že stát celou firmu převezme nebo odkoupí. Teď se to dostalo do reálnější podoby,“ řekl k tomu v pondělí Hamáček.

Schillerová: Ke Smartwings nelze přistupovat jinak než k ostatním

Ekonomika

Podle Havlíčka stát uvažuje o zárukách na půjčky mezi 500 a 900 miliony korun. On sám podporuje výši podpory 800 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám