Hlavní obsah

Halík, Jirásková, Suchý a další osobnosti se přimlouvají za lékaře

Patnáct osobností z oblasti kultury a církví v úterý v otevřeném dopise premiéru Petru Nečasovi (ODS) a ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) podpořilo akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Dopis vládu vyzývá k diskusi s lékařskou veřejností. Autoři, mezi nimiž jsou například duchovní Tomáš Halík, herečka Jiřina Jirásková či architekt Vlado Milunič, se také distancovali od médií, která se podle nich lékařskou kampaň snaží znevážit.

Foto: Petr horník, Právo

Jiřina Jirásková

Článek

Autoři v dopisu píší, že i když se neztotožňují se všemi aspekty kampaně, považují toto rozsáhlé manifestační vystoupení za oprávněné, protože finanční ohodnocení lékařů je nedostatečné.

"Uvážíme-li navíc, že z jejich hlediska došlo v posledních letech k rozvratu postgraduálního vzdělávání, které je bezpodmínečnou podmínkou odborného růstu a zároveň tedy garancí kvalitní péče o nemocné, chápeme jejich rozhořčení a protest považujeme za legitimní," píše se v dopise.

Podle autorů lze dalšímu zvyšování napětí, které ve společnosti v souvislosti s kampaní vzniklo, zabránit jedině okamžitou diskusí mezi vládou a lékařskou společností.

"Pevně věříme, že rozvaha a ochota ke konsensu z obou stran může zabránit rozkladu veřejného zdravotnictví," uvádí se v dokumentu, který podepsali také překladatel Martin Hilský, spisovatel Alex Koenigsmark, režisér František Laurin, zpěvačka Jitka Molavcová, teoretička a kritička umělecké fotografie Daniela Mrázková, výtvarnice Emma Srncová, herec Alfréd Strejček, divadelník Jiří Suchý, výtvarník Jiří Šalamoun, fotograf Oldřich Škácha, hudebník Jan Vodňanský a herec Pavel Zedníček.

V rámci kampaně Děkujeme, odcházíme chce z nemocnic ke konci února kvůli nespokojenosti s výší platu odejít zhruba 3800 lékařů. V nemocnicích jich pracuje podle různých čísel statistiků 12 tisíc až 18 tisíc. Odbory kromě jiných požadavků trvají na růstu příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Odboráři už varovali, že hrozí zhoršení kvality a dostupnosti péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám