Hlavní obsah

Hackeři se pokoušejí útočit na nemocnice a ministerstvo zdravotnictví

Hackeři se už nyní pokusili napadnout některé nemocnice i ministerstvo zdravotnictví, řekl v Senátu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Útoky se podle něj zatím daří odvracet.

Ilustrační foto

Článek

„Zdá se, že v některých nemocnicích již pokusy o kybernetické útoky proběhly, ale byly zachyceny. Dokonce i ministerstvo zdravotnictví čelilo takovému pokusu, ale i ten jsme zachytili. Zatím je to v mírných pokusech, ale je pravděpodobné, že začnou nabývat na intenzitě,” řekl mnistr.

Před hrozbou útoků varoval během dne Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Varování NÚKIB bereme velmi vážně. Poznatky ukazují, že je pravděpodobné, že dojde k útoku na nemocnice a zdravotnické zařízení,” řekl Vojtěch.

Hrozí kyberútoky na nemocnice a další cíle, varuje NÚKIB

Bezpečnost

Připomněl loňský útok na nemocnici v Benešově, která byla kvůli tomu mimo provoz několik týdnů. Hackeři zaútočili i na brněnskou fakultní nemocnici. Tam se plný provoz podařilo obnovit v řádu dní a nedávno na psychiatrickou léčebnu v Kosmonosích.

Podle Jakuba Kejvala z poradenské společnosti Bureau Veritas hackeři útočí na zdravotnická zařízení po celém světě a současná krize kvůli covid-19 jim jenom nahrává. "Nemocnice a další organizace jsou snadný terč, pokud splňují tyto znaky. Jsou placené z veřejných rozpočtů a mají podfinancovaný stav, který se projevuje nedostatkem zkušených IT pracovníků a celkově slabším povědomím o bezpečnosti. Slabinou jsou rovněž zastaralé operační systémy, které není vždy snadné aktualizovat," podotkl pro ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám