Hlavní obsah

Hackeři při útoku na Černínský palác stáhli přes sedm tisíc záznamů

Právo, Jakub Troníček

Neznámí hackeři získali podle zjištění Práva v rámci dlouhodobého útoku na e-mailový systém ministerstva zahraničních věcí mimo jiné i citlivý zápis z jednání řídícího výboru Auditu národní bezpečnosti z června loňského roku. Ten přitom z podnětu vlády pod patronací vnitra připravoval strategii, jak se má stát bránit proti hackerským útokům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

Podle informací Práva útočníci stáhli z resortních serverů také některé z pohledu státu strategické informace, stejně jako data týkající se vnitřních rozhodovacích procesů na ministerstvu zahraničních věcí.

Vyplývá to z analýzy specializovaného Národního centra kybernetické bezpečnosti spadajícího pod Národní bezpečnostní úřad z 25. ledna letošního roku.

Od 8. ledna loňského roku do 18. ledna letošního roku hackeři stáhli ze serverů ministerstva zahraničních věcí 7119 souborů, a to od 168 uživatelů. Ze schránky ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bylo takto staženo 48 dokumentů.

Experti na kybernetickou bezpečnosti v tomto dokumentu podle informací Práva z bezpečnostní komunity označili prolomení e-mailových účtů ministerstva za mimořádný bezpečnostní incident.

„Podle analýzy stáhli hackeři i strategické informace, které mohou Českou republiku významně oslabit při dvoustranných a mnohostranných jednáních,“ řekl Právu k podrobnostem o útoku zdroj z bezpečnostní komunity.

Útoky vždy brzy ráno

Ministerstvo zahraničních věcí odhalení útoku oznámilo Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) podle analýzy 19. ledna. Vyznačoval se tím, že se hackeři nemuseli spoléhat na „slepé“ odhadování hesel do jednotlivých schránek, ale podařilo se jim získat přímo heslo administrátora celého systému.

Představitelé resortu v této souvislosti už dříve konstatovali, že mezi ukradenými daty nebyly žádné utajované informace.

Mezi ukradenými soubory jsou podle zdroje mimo jiné i zápisy z několika našich zastupitelských úřadů - například z Tokia, Bagdádu či Bruselu.

Úřady už v úterý naznačily, že útok byl vedený ze zahraničí a že nese shodné znaky jako útoky hackerů na e-mailové účty americké Demokratické strany před tamními loňskými prezidentskými volbami. Právu se nyní podařilo zjistit, že podobnost tkví v IP adresách, ze kterých hackeři útočili.

Některé z nich, konkrétně adresy z Ruska a také Německa, totiž figurují jako podezřelé i v případě útoků na americké demokraty. Server Neovlivní.cz ve středu informoval, že další „útočící“ adresy směřují také do Velké Británie, ale i České republiky.

Analýza specializovaného kybernetického centra v této souvislosti podle informací Práva konstatuje, že k útokům na účty českého ministerstva zahraničních věcí docházelo vždy mezi šestou a sedmou hodinou ranní.

Zpráva pro vládu v režimu utajení

Podrobnou zprávu o útoku probere na svém příštím zasedání vláda. U příležitosti uvedení někdejšího dlouholetého šéfa tuzemské kontrarozvědky Jiřího Langa do nové funkce ředitele NBÚ to ve středu novinářům na tiskové konferenci oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„To, co se stalo, v žádném případě nebereme na lehkou váhu. Vláda se tím bude zabývat,“ konstatoval k tomu Sobotka. Jakékoliv další informace ale s odkazem na probíhající šetření uvést odmítl.

Doplnil pouze, že jednání kabinetu se účastní právě i Lang, stejně jako jeho předchůdce ve funkci a od středy nový vládní zmocněnec pro kybernetickou bezpečnost Dušan Navrátil. Na vládní zasedání pak podle premiéra bude přizván i současný šéf kontrarozvědky - tedy Bezpečnostní informační služby - Michal Koudelka.

Lang po převzetí funkce šéfa NBÚ uvedl, že materiál pro vládu bude v režimu utajení a kromě zhodnocení celé situace bude obsahovat i některá doporučení úřadům, jak se podobných útoků v budoucnu vyvarovat.

Sobotka novinářům také sdělil, že oblast kybernetické bezpečnosti považuje za jednu z priorit dosluhujícího kabinetu. „Je třeba si uvědomit, že proti nám stojí organizované týmy hackerů, ať už jsou to hackeři na nevládní úrovni, nebo jsou to hackeři, kteří jsou přímo organizovaní nebo sponzorovaní některými státy,“ řekl premiér v souvislosti s potřebou posílení kybernetické bezpečnosti České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám