Hlavní obsah

Grygárek odmítá pustit funkci, Mečl chystá opatření

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Josef Koukal, Radim Vaculík

Náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek odmítl na výzvu svého šéfa Stanislava Mečla rezignovat. Informoval o tom v úterý s tím, že se ničeho zvláštního nedopustil. Podle Mečla by se měl Grygárek vzdát funkce kvůli svým stykům s podnikatelem Romanem Janouškem, který figuroval v kauzách, jimiž se Grygárkův úsek zabýval.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Článek

„Náměstek Grygárek odmítl kvůli skandálu s kontakty na lobbistu Janouška rezignovat, učiním opatření,“ citovala ČT Mečla.

„Odmítám rezignovat na funkci náměstka vrchního státního zástupce v Praze, neboť jsem se nedopustil žádného jednání, které by bylo s touto funkcí neslučitelné. Do současné doby mi také nebyly předloženy relevantní důkazy, které by dokládaly tvrzení o mém možném pochybení či neprofesionálním jednání,“ uvedl Grygárek v prohlášení pro média.

Pověřený vrchní státní zástupce Mečl žádal Grygárka, aby se vzdal funkce kvůli informacím ČT, podle nichž Grygárek udržoval s Janouškem přes mobil kontakty. Vyplývá to z výpisu Grygárkova mobilního čísla, který má ČT k dispozici. Grygárek kvůli tomu podal trestní oznámení.

„Vzhledem k tomu, že tyto záznamy tvoří součást spisu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu č.j.: UOOZ-36/TČ-2011-200402 ve věci prověřování zveřejnění výpovědi svědka v kauze Pandury, je pravděpodobné, že právě odtud za účelem mé diskreditace unikly,“ uvedl Grygárek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

S Janouškem se Grygárek podle serveru Českápozice.cz setkal i na filmovém festivalu v Karlových Varech.

VSZ Janouška nikdy neprověřovalo, tvrdí Grygárek

Na základě těchto údajů si prý Mečl ověřil, že Janoušek byl zapleten do pěti případů, které prošetřoval úsek trestního řízení při vrchním státním zastupitelství v Praze pod Grygárkovou správou. „Médii opakovaně publikované informace o soukromých schůzkách obou pánů nepovažuji proto ve světle výše uvedeného za slučitelné s výkonem funkce náměstka vrchního státního zástupce v Praze,“ uvedl v tiskové zprávě Mečl.

V rozporu se Mečlovým prohlášením ale Grygárek namítl, že u VSZ v Praze nebylo nikdy vedeno žádné trestní řízení týkající se osoby Romana Janouška.

Grygárek dále podotkl, že Janoušek nikdy nebyl obviněn ze spáchání trestného činu a žádný státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze nikdy nevykonával dozor nad jeho vyšetřováním.

Odvolat Grygárka bude oříšek

Za Mečlovu výzvu se postavil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který Mečla do funkce uvolněné po odvolaném Vlastimilu Rampulovi doporučil. „S ohledem na informace o tom, s kým se pan Grygárek stýká, by měl svou rezignaci skutečně zvážit,“ řekl Právu v pondělí Zeman.

Podle informací Práva nebude zřejmě lehké Grygárka funkce zbavit. Mečl totiž zatím údajně netuší, o čem přesně Grygárek s Janouškem hovořili, známý lobbista navíc také nikdy nebyl za nic odsouzen, takže získat důkazy postačující ke kárnému řízení bude pro pověřeného vrchního žalobce pořádný oříšek.

Podnikatel Janoušek je opředen sítí kontaktů na politiky a vlivné osoby ze zákulisí. Do povědomí veřejnosti se dostal jako přítel někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Expremiér Mirek Topolánek (ODS) Janouška před lety označil za jednoho z vlivných lidí, bez nichž se v Praze nic neobejde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám