Hlavní obsah

Grossovo zbohatnutí neprovázel trestný čin, uvedla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protikorupční policie ukončila vyšetřování okolností, za kterých bývalý premiér za ČSSD Stanislav Gross nakoupil akcie společnosti Moravia Energo. Policisté nezjistili, že by se stal trestný čin. Gross na následném prodeji třetinového podílu vydělal podle médií desítky miliónů.

Článek

"Nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Policie začala s prověřováním z vlastní iniciativy. Trestní oznámení na expremiéra kvůli podezření ze zneužití informací podal také Jiří Jehlička, provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků (CERD) a protikorupční linky.

Zhruba třetinový podíl v Moravia Energo, která patří mezi nejvýznamnější tuzemské obchodníky s elektřinou, koupil Gross loni od svého známého a někdejšího náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory. Nákup financovala slovenská pobočka české finanční a poradenské firmy Key Investments. Dluh u ní za Grosse zaplatil neznámý sponzor, který na její účet složil 13,5 miliónu korun.

Bývalý premiér posléze prodal 31 procent společnosti Moravia Energo firmě Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavola Krúpy a podle médií za něj dostal 80 až 100 miliónů korun.

Protikorupční útvar už se v minulosti zabýval nejasnostmi ve financování luxusního Grossova bytu v Praze na Barrandově, ani v tomto případě ale nic nezákonného vyšetřovatelé nenašli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám