Hlavní obsah

Grossová podnikání s Barkovou ukončí, i když Gross rezignuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případná demise premiéra Stanislava Grosse nemění nic na tom, že jeho manželka Šárka nebude pokračovat v kritizovaném projektu s Libuší Barkovou a ukončí činnost své firmy Denna Production. ČTK o tom informovala Helena Horová, kterou Grossová pověřila ukončením činnosti společnosti Denna Production.

Článek

"Podle harmonogramu, který byl odsouhlasen, se bude v příštím týdnu konat valná hromada, která rozhodne o vstupu společnosti (Denna Production) do likvidace," řekla.

Firma půjde do dražby

Grossová plánovala spolu s podnikatelkou Libuší Barkovou výstavbu bytů na pražském Proseku. Z projektu ale premiérova manželka vystoupila koncem března. Pětimilionový úvěr na koupi domu, v němž měly být byty vybudovány, splatila eBance za Grossovou koncem března majitelka firmy Egidas Helena Horová. Dluh uhradila, aby společnosti Denna Production nevznikl závazek v podobě sankčních úroků, případně dalších škod v podobě realizace zástavního práva či návrhu na prohlášení konkurzu.

Společnost plánuje, že dům prodá ve veřejné dobrovolné dražbě. Společnost nyní zpracovává znalecké posudky a čeká na potřebné dokumenty z katastru nemovitostí. "Dokončují se znalecké posudky a je připravena dražební vyhláška. K termínu dražby se není možno ještě přesně vyjádřit, neboť stále chybí potřebné doklady z katastrálního úřadu," doplnila dnes Horová.

Gross také čelil kritice kvůli nejasnému původu peněz na pořízení pražského bytu. Postupně se objevovaly informace, že si půjčil od svého strýce Františka Vika a ten od bývalého novináře Rostislava Roda. Směnku, kterou Grossův strýc Rodovi vystavil, nakonec koupil předseda České pravice Michal Simkanič a zničil ji. Smlouvu ale tento týden Rod se Simkaničem zrušili. Celkem 900 000 korun, které si Gross půjčil u zlínské kampeličky Moravský peněžní ústav, tak premiér do týdne splatí Rodovi.

Kauza Grossových majetkových poměrů a podnikání jeho ženy Šárky odstartovala vládní krizi. Gross se stal nepřijatelným v čele vlády pro KDU-ČSL. Lidovci proto minulý týden z koalice vystoupili. Vláda poté čelila ve sněmovně hlasování o nedůvěře. Uspěla jen díky tomu, že se hlasování zdrželi komunisté. Gross nyní uvažuje o rezignaci. Nový kabinet by měl být proevropský a bez stranických špiček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám