Hlavní obsah

Gross: Zvolení Koháka by byl historický úspěch

Právo, trj, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Stanislav Gross ve čtvrtek podpořil soc. dem. kandidáta Erazima Koháka do Senátu. Ke Grossovi se připojil i předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) a Kohák se může opřít i o místopředsedu lidovců, ministra Libora Ambrozka a také o Stranu zelených.

Foto: Stanislava Dvořáková

Celkový pohled na vystavené betlémy na bočních oltářích v lodi kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Článek

Gross připomněl, že ČSSD se v senátních volbách v Praze do 2. kola ještě nedostala a že Kohák může být prvním soc. dem. senátorem za metropoli. "Byl by to historický úspěch," řekl premiér a vyzval voliče Prahy 4 a Znojemska, aby dnes a zítra přišli k volbám. "Bylo by dobře, kdyby všichni občané, kteří nevolí jen podle příslušnosti ke straně modrého ptáka, k volbám přišli," uvedl Gross.

Premiér podle svých slov ví, že podporou nestraníka Koháka si trochu podkopává svůj post silného stranického šéfa, ale dodal: "Považuji za svou čest, že jsem mohl kolegu podpořit, protože pan profesor Kohák je nepochybně jednou z nejvýraznějších osobností současnosti."

Kohák Grossovi kompliment oplatil: "Neumím řídit mašinu, tedy parní lokomotivu, ani nákladní a neumím hrát fotbal, a tak má proti mně pan ministerský předseda velice navrch."

Filozof připomněl, že je oddaným soc. demokratem, i když ne disciplinovaným straníkem. "Soc. demokracii ale nepovažuji jen za toto chvilkové seskupení osobností," řekl Kohák, pro něhož ČSSD zůstává stranou s čistým štítem a s dějinami. Připomněl, že žil dlouho v zahraničí a má dobré jazykové znalosti. "Myslím si, že bych mohl být užitečný v otázkách zahraniční politiky," doplnil Kohák.

Stojí za ním i Pithart

Kohákovi vyjádřil pro Právo podporu i Pithart. "Občansky angažovaný filozof se zkušeností s Amerikou, znalec, vykladač a editor Masaryka a Patočky, vysokoškolský učitel s úctou k přírodě Erazim Kohák by byl dobrým senátorem," řekl Právu.

Dodal, že člověk nemusí souhlasit s Kohákovými názory, ale nedovede si představit, že by mu nechtěl naslouchat. "Ten člověk totiž něco prožil a promyslel, třeba když jako univerzitní profesor žil na vlastní vrub v lesích Nové Anglie. Psal jsem si s ním už před dvaceti lety: jeho dopisy byly tehdy pro mne a mé přátele balzámem na duši," tvrdí Pithart.

Před páteční a sobotní volbou mobilizuje i Kohákův soupeř, podnikatel a zastupitel František Příhoda (ODS). Naklonil si exministra privatizace Tomáše Ježka, který vypadl v 1. kole. Nyní se za Příhodu postavil i šéf Evropských demokratů Jan Kasl, a to přesto, že i Kohák by podle něj zvedl prestiž Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám