Hlavní obsah

Gross prověří Přibylovo působení u SNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Stanislav Gross přijal na Úřadu vlády zástupce nespokojených lidí, kteří přišli v úterý před Strakovu akademii demonstrovat proti dosazení Pavla Přibyla do funkce šéfa Úřadu vlády. Gross slíbil, že pokud se prokáže, že Přibyl osobně bil demonstranty nebo velel jednotce, která se zapojila do mlácení lidí, tak ho odvolá.

Foto: Zoo Brno

Jeřáb mandžuský

Článek

Přibyl velel policejní četě, která byla součástí policejní akce proti demonstrantům v lednu 1989 při tzv. Palachově týdnu. Na popud výzvy režiséra Břetislava Rychlíka se před vládou sešlo okolo 300 demonstrantů. Mnozí z nich v rukou třímali transparenty, jako "Přibyl nás bil" či "Právě díky Přibylům se dobře vládlo debilům".

Poté co Rychlík demonstranty přivítal a sdělil jim, že účelem demonstrace by měla být "hrdá výčitka" proti jmenování Přibyla, slova se ujal šéf Pravého bloku a autor tzv. Cibulkových seznamů Petr Cibulka a začal demonstraci moderovat.

Na schodech před Úřadem vlády se střídali postupně řečníci, většinou volali po odstoupení Přibyla. Nechyběly ani osobní vzpomínky na špatné zkušenosti s policejními zásahy během demonstrací, nejen během Palachova týdne.

Gross vyslechl nespokojené

Okolo půl desáté přišla před Strakovu akademii mluvčí vlády Věra Dušková a řekla demonstrantům, že premiér vyslechne jejich zástupce. Za Grossem šli vedle Rychlíka ještě herečka Eva Holubová, písničkář Jan Burian a dva aktivisté Lubomír Kotek a Ludmila Jungbauerová.

Asi po hodině se vyjednavači vrátili a Rychlík demonstrující seznámil s průběhem setkání. Podle něj premiérovi přednesli své argumenty, proč požadují odchod Přibyla. "Je to poslední symbolická kapka. Pan Přibyl je symbolem represivního komunistického totalitního aparátu," řekl Rychlík Grossovi.

Komentář Pavela Vernera:
Přibyl je Grossův přešlap

Premiér podle Rychlíka na setkání uvedl, že jejich argumenty bere velmi vážně a bude o nich přemýšlet. "Uvedl, že pokud se prokáže, že pan Přibyl někoho zbil nebo velel lidem, kteří někoho zbili, tak nebude šéfem Úřadu vlády, ale současně nechce mít pověst člověka, který háže lidi přes palubu kvůli mediálním kampaním," řekl Rychlík. Jeho slova potvrdila Dušková.

Podle Rychlíka dá Gross pokyn ministru vnitra Františku Bublanovi, aby otevřel všechny archivy, které by mohly vést k objasnění celé kauzy. Za tři týdny je premiér ochoten se s demonstranty znovu setkat. Rychlík uvedl, že pokud Přibyla vláda nepropustí, chtějí se u Úřadu vlády setkávat každou středu v podvečer po zasedání vlády a promítat zde záběry dokumentů z ledna 1989.

Mejstřík: Je to skandál

Holubová ze schůzky s premiérem měla dobrý pocit. "Přijal nespokojené občany, beru to od něj jako správné demokratické gesto," řekla Právu Holubová. Podle ní stačí, že Přibyl byl součástí represí, který vytvořil arogantní komunistický režim. Dodala, že Přibyl se členem Pohotovostního pluku stal dobrovolně, takže musí nést následky svých činů. "Nebyl tam přece totálně nasazen," podotkla.

Demonstrace se zúčastnilo mnoho osobností z umělecké i politické branže. Například herec Josef Lábus či textař Michal Horáček, historik Jan Křen, socioložka Jiřina Šiklová nebo šéf Evropských demokratů Jan Kasl.

Podle senátora Martina Mejstříka, který na demonstraci taktéž přišel, je jmenování Přibyla skandál. "Největší problém má pan Gross se svými poradci. Počínaje panem Iblem a konče panem Přibylem," řekl Právu Mejstřík. Dodal, že pokud nebyli příliš na očích tak to lidem nevadilo. "To že si ho vytáhl na Úřad vlády, je silný kafe i pro lidi, kteří jsou otupělí," podotkl Mejstřík.

Kateřina Jacques, která má na úřadu vlády na starosti záležitosti romské komunity, si vzala dovolenou a přišla také demonstrovat. "Pokud by pan Přibyl ve své funkci zůstal, vážně bych zvažovala setrvání ve své funkci už jenom proto, že jsem nezaznamenala větší znepokojení svých kolegů a v takovém kolektivu bych pracovat asi nechtěla."

Proti jmenování Přibyla přišel demonstrovat i Jaroslav Lamer z Rožmitálu, který před rokem 1989 pracoval jako příslušník SNB. "Byl jsem prověřený příslušník Sboru národní bezpečnosti, a přesto jsem musel skončit na rozdíl od pana Přibyla, který je ve funkce. Já se musím živit motorovou pilou, pan Přibyl dělá šéfa Úřadu vlády," řekl Právu Lamer.

Anketa

Je správné, že Pavel Přibyl vede Úřad vlády?
ano
23,5 %
ne
76,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 681 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Gross odmítá odvolat Přibyla

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) nehodlá odvolat z funkce nového šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla. Informace, které se šíří o působení tohoto vysokého vládního...

Gross: kauza Přibyl by se neměla dramatizovat

Jako horký brambor si koaliční politici přehazují případ Pavla Přibyla, jehož jmenování do čela Úřadu vlády vyvolalo protesty. Přibyl velel policejní četě,...

Výběr článků

Načítám