Hlavní obsah

Gross pohrozil rezignací kvůli úsporám u policistů

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) ve vládě pohrozil v uplynulých dnech svou rezignací, pokud by ho kabinet v rámci úsporných opatření donutil stáhnout ze Sněmovny právě projednávaný zákon o služebním poměru. Zákon počítá s tím, že platy policistů by měly od roku 2005 vzrůst až o šest tisíc korun měsíčně.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Průměrný plat policistů by tak dosáhl asi 32 tisíc korun hrubého měsíčně. Grossovy pohrůžky Právu potvrdil dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. Sám Gross na dotaz Práva tutu informaci ani nevyvrátil, ani nepotvrdil. Pouze připustil, že pokud by vláda zákon stáhla, těžko by takový krok obhajoval nejen před policisty, ale i před veřejností, neboť zákon je velmi potřebný a do jeho schválení vložil mnoho úsilí.

S návrhem na úplné zrušení zákona přišel v rámci reformy veřejných financí ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Státní pokladna by tak v průběhu roku 2005 a 2006 ušetřila více než deset miliard korun. "Jeho výhrůžky nebyly tak důrazné jako u místopředsedy vlády Petra Mareše (US-DEU), který hrozil demisí kvůli úsporám na vědu a výzkum, ale je pravda, že si nakonec prosadil své," řekl Právu jeden z členů vlády.

Zatímco Mareš řekl jednoznačně, že pokud dostane o několik miliard méně, odejde z vlády, Gross měl ve vládě hájit svůj resort slovy, že pokud by služební zákon byl zrušen, musel by se zamyslet, zda může vnitro dál řídit.

Sobotka: Ubereme vojákům a dáme to policistům

Sobotka ve středu na dotaz Práva, zda tedy prohrál s Grossem svůj souboj o peníze, pouze řekl: "Shodli se na tom koaliční partneři." Dodal, že otázka služebního zákona stejně přijde znovu na pořad příští rok. Podle něj se spolu s tím asi začne diskutovat o zákoně týkajícího se vojáků. Je proto možné, že aby mohli policisté, hasiči a členové vězeňské služby dostat přidáno, ubere se vojákům, kteří jsou na tom díky různým příplatkům nesrovnatelně lépe.

Výsledkem Grossova bouchnutí do stolu tak bylo, že Sněmovna ve středu pokračovala v projednávání zákona o služebním poměru a po předložení několika desítek pozměňovacích návrhů jej pustila do závěrečného čtení, takže schválen by měl být příští týden. Gross považuje zákon za klíčový, neboť má kromě finančního přilepšení jasně upravit podmínky služby v ozbrojených složkách.

Vinou horšího finančního ohodnocení mnozí policisté odcházejí k armádě, kde jsou za podobnou práci odměňováni mnohem lépe. Právě projednávaný zákon je již druhým pokusem, neboť podobný návrh Grossovi smetli poslanci pod stůl již v minulém volebním období.

Reklama

Související články

Česko zvyšuje ochranu potravin i vody

Řadu bezpečnostních opatření ke snížení rizika teroristického útoku přijal v pátek Ústřední krizový štáb. Kromě strategických objektů bude nyní zvláštní...

V odposlechu Tlustého nemá prsty státní moc

Premiér Vladimír Špidla i ministr vnitra Stanislav Gross odmítli, že by se na odposlechu poslance Vlastmila Tlustého podílely státní orgány. Tajná služba...

Výběr článků

Načítám