Hlavní obsah

Gross: obměněná vláda požádá Sněmovnu o důvěru

Právo, Novinky, ČTK, Oldřich Danda
PRAHA

Premiér Stanislav Gross požádá ve Sněmovně o důvěru pro obměněnou vládu. Ustoupil tak prezidentovi Václavu Klausovi. Zároveň ho vyzval, aby co nejrychleji schválil demise a změny na postech ministrů.

Článek

"Považuji za nutné rychle vyřešit vzniklou situaci tak, aby došlo k ukončení současné politické krize, a k tomu je zapotřebí několik věcí. První, co považujeme za nutné, aby došlo k urychlené rekonstrukci vlády České republiky, a tím chci navázat na páteční prohlášení prezidenta republiky, tak jak bylo zveřejněno," řekl novinářům vpodvečer premiér.

Ústupek Klausovi

"Požádám o důvěru poslaneckou sněmovnu, a to na základě porady všech ministrů ČSSD," pokračoval. Konstatoval, že tak vlastně vyhověl prezidentovi. Gross ale zároveň zdůraznil, že zmíněný požadavek byl nad rámec Klausových pravomocí daných Ústavou.

Premiér naopak prezidenta požádal, aby co nejrychleji přijal demise čtyř odstupujících ministrů - lidovců Cyrila Svobody, Milana Šimonovského a Libora Ambrozeka; a unionisty Vladimíra Mlynáře - a posléze schválil do funkcí jejich nástupce.

"Nebudu ustupovat ani programově, ani personálně KSČM," konstatoval dále předseda vlády. Po přečtení prohlášení odešel. Novinářům tak neumožnil pokládání dalších otázek.

Řady odstupujících ministrů tak nerozšíří s největší pravděpodobností vicepremiér Martin Jahn. Ten ještě odpoledne pro ČTK tvrdil, že ve vládě nezůstane, pokud kabinet požádá o důvěru v Poslanecké sněmovně. Odmítl rovněž jakoukoli spolupráci s KSČM.

Spekulace o síle ve Sněmovně

Kdyby zůstala vláda ČSSD a US-DEU, opírala by se ve sněmovně o 80 hlasů z celkem 200. Její odpůrci, tedy ODS, KDU-ČSL a nezařazený poslanec Tomáš Vrbík, by jich dali dohromady 79. Kdyby všech 41 poslanců KSČM opustilo při hlasování jednací sál, poměr sil mezi vládou a opozicí by byl 80 ku 79 a vláda by důvěru získala.

Dostala by ji i tehdy, kdyby se KSČM účastnila hlasování a podpořila kabinet. Když by se ale hlasování zdržela, nebo byla proti důvěře, vláda by ji nezískala.

Jiné by to bylo v případě, že by US-DEU vládu opustila a kabinet by se opíral jen o 70 poslanců ČSSD. Proti by stálo 89 hlasů ODS, KDU-ČSL, US-DEU a Vrbíka. Tady by neúčast komunistů při hlasování nic nevyřešila - i kdyby se hlasování neúčastnili, poměr sil mezi vládním táborem a opozicí by byl 70 ku 89.

Převahu opozice by ještě umocnilo, kdyby se k ní komunisté přidali. Vláda by v této situaci získala důvěru jen tehdy, kdyby poslanci KSČM hlasovali spolu s ČSSD, čímž by dohromady měli 111 hlasů proti 89 opozičním.

Anketa

Být poslancem/poslankyní obměněnou vládu:
podpořím
24 %
nepodpořím
73,7 %
zdržím se hlasování
0,9 %
na hlasování vůbec nedorazím
1,4 %
Celkem hlasovalo 2334 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám