Hlavní obsah

Gross: Než Senát v rukou ODS, raději volte komunisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představa Senátu ovládaného ODS velmi děsí sociální demokraty. Stranické špičky sice nehodlají vydávat centrální doporučení voličům, ale varují před "jednobarevným Senátem". "Pokud osobní kvality jednotlivých kandidátů jsou dostatečné, tak pak doporučujeme volit tak, aby ODS neměla v Senátu ústavní většinu," prohlásil v úterý šéf ČSSD Stanislav Gross.

Foto: Archiv SŠPU

Filip Dobeš, student 3. ročníku Technického lycea hodonínské průmyslovky, chce vrátit medicíně své srdce

Článek

Špičky KSČM a ČSSD si sice veřejně nedojednaly vzájemnou podporu kandidátům před druhým kolem senátních voleb, ale s těmito hlasy počítají. Svědčí o tom nepřímá, ale výmluvná doporučení politiků obou stran.

Šéf komunistů Miroslav Grebeníček včera přiznal, že na základě "výsledků řady jednání" podpoří "sociálně demokratické osobnosti". Jeho slova potvrdil Právu dobře informovaný zdroj z KSČM. "Jednáme, toť vše. Cokoliv bych uvedl, by bylo kontraproduktivní. Postačující je Grossovo vyjádření, že by jejich voliči neměli podpořit ODS," řekl.

Místopředseda strany Zdeněk Škromach na dotaz ČTK připustil, že z pohledu ČSSD je ve druhém kole senátních voleb každý lepší než kandidát ODS. "Vzhledem k rozložení sil v Senátu to tak je," uvedl. Nejde však podle něj o centrální výzvu, rozhodnou okresní a krajské organizace.

Poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD) si myslí, že ze Senátu by se neměla stát "reakční pravicová instituce". "Jestliže voliči KDU-ČSL budou podporovat kandidáty ODS, tak já myslím, že voliči sociální demokracie by měli podporovat komunistické kandidáty na senátory, protože ti představují levici," prohlásil.

Stejně tak i Grossova slova lze zjevně vykládat jako doporučení dát přednost komunistům před ODS. Ta má zatím 27 senátorů a k tomu 25 volebních želízek v ohni. K prosté většině v horní komoře (41 hlasů) jim chybí čtrnáct. K většině nutné pro změny ústavy by ODS potřebovala ve volbách v pátek a v sobotu vytěžit 22 senátorů. Do souboje jde proti kandidátům ODS devět komunistů a tři soc. dem.

Tam, kde kandidují komunističtí kandidáti, podpoří KDU-ČSL jejich protivníky, uvedl dnes předseda lidovců Miroslav Kalousek. "Myslím si, že je docela hanbou pro každou demokratickou stranu, když podporuje komunisty v jakýchkoli volbách," řekl Kalousek.

Reklama

Související články

Do Senátu v prvním kole pouze Šneberger

Pouze plzeňský primátor Jiří Šneberger (ODS) se probojoval do druhé komory Parlamentu z prvního kola senátních voleb. V obvodě Plzeň jih získal 50,52 procenta,...

ČSSD se ptá na příčiny neúspěchu

Příčinou neúspěchu sociálních demokratů ve volbách do krajských zastupitelstev byla malá účast voličů a neschopnost ČSSD získat je na svou stranu. Někteří...

Výběr článků

Načítám