Hlavní obsah

Gross naznačil, že Kalousek rozbíjí koalici kvůli Telecomu

Právo, Oldřich Danda, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za snahami šéfa lidovců Miroslava Kalouska rozbít současnou koalici ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU může stát zájem o to, aby tato vláda neprivatizovala Český Telecom. Ve velkém rozhovoru pro Právo, jehož plné znění vyjde v sobotním čísle, to průhledně naznačil premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross.

Článek

Nejdříve řekl, že věci, o kterých rozhoduje vláda, nebo v některých případech premiér osobně, jsou někdy velmi konfliktní, dotýkají se zájmů mnoha vlivných skupin, a často jde o ekonomické záležitosti.

"Některé osoby se již dohodly s jinými"

Pak pokračoval: "Dám příklad: v tuto chvíli se jedná o privatizaci Telecomu a já jsem dlouhou dobu myslel, že s gradací té kampaně (za odstoupení Grosse - pozn. red.) to nemusí mít nic společného, nicméně události posledních dnů mě přesvědčily o opaku. Některé osoby se snažily v poslední době velmi výrazně tento proces ovlivnit se slovy, že se už dohodly s jinými a že tato vláda už tento proces dokončovat nebude. Musím přemýšlet, na čí zájmy se tady v některých okamžicích šlape."

Premiér na tato slova ihned navázal vzpomínkou o jednání, kterého se zúčastnil spolu s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou krátce po Kalouskově zvolení předsedou KDU-ČSL: "Dodnes si pamatuji jeho (Kalouskovu) větu, kterou toto jednání začalo. Zněla zhruba tak: ,Čím více zločinů spolu uděláme, tím pevnější naše spojenectví bude.'"

Na dotaz Práva: Takže některé osoby, které se už domluvily na privatizaci Telecomu s někým jiným, někteří zločinci, kteří na společně páchaných nepravostech staví spojenectví - to je všechno Miroslav Kalousek? Gross odpověděl: "Tak já si rozhodně myslím, že to bral s nadsázkou, že nešlo o zločin v pravém slova smyslu - aspoň tedy doufám. Ale způsob myšlení a přístupu k politice to dokládá a každý si nechť udělá úsudek."

Kalousek: premiér končí kariéru špínou

Kalousek odmítl jakkoli spojovat prodej Telecomu se snahou KDU-ČSL odvolat Grosse. "Pan premiér je přetažen, když hledá příčiny tam, kde nejsou," uvedl předseda lidovců. Dodal, že důvod toho, proč žádají Grossovo odvolání, je pouze v jeho osobě.

Výrok Čím více zločinů spolu uděláme, tím pevnější naše spojenectví bude, kterého se podle Grosse měl Kalousek dopustit při jednání o privatizacích, lidoveckého šéfa značně pobouřil.

"To jsem nikdy neřekl. Jsem docela smutný z toho, že pan premiér končí svoji politickou kariéru tím, že háže špínu na lidi kolem sebe, to by přece nemusel," řekl Kalousek.

Reklama

Související články

Tlak na odstoupení Grosse sílí

Tlak na premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), aby odstoupil z čela vlády, sílí. Pod otevřený dopis žádající demisi se podepsalo přes šest desítek pedagogů...

Gross už požádal o bezpečnostní prověrku

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) má od čtvrtka k dispozici dotazník, který kvůli bezpečnostní prověrce vyplnil premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross. Během...

Výběr článků

Načítám