Hlavní obsah

Gross donese demisi na Hrad už v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody- DEU podepíší smlouvu o novém koaličním kabinetu v pondělí ráno na úřadu vlády. Dohodli se na tom v neděli večer, řekl ČTK zdroj z ČSSD. Předseda ČSSD a odstupující premiér Stanislav Gross pak při na schůzce s prezidentem Václavem Klausem bude moci předat hlavě státu svou demisi. Prezident Grosse přijme v 9 hodin.

Článek

Lídři obnovené kaolice se přitom měli sejít až v úterý ráno, což ještě v neděli v podvečer potvrdili mluvčí všech tří koaličních stran. Zachování termínu schůzky předpokládal i budoucí premiér Jiří Paroubek.

V neděli v podvečer se však ústy svého mluvčího Petra Hájka nechal slyšet prezident Václav Klaus s tím, že demisi vlády očekává v pondělí ráno. Od úterý do čtvrtka totiž bude prezident pobývat ve Zlínském kraji. Na úterý už má naplánována setkání v Kroměříži, Zlíně a Luhačovicích.

Nakonec se lídři koalice dohodli, že se k podpisu sejdou v pondělí v 7:45. V neděli večer Hrad oznámil, že setkání prezidenta s odstupujícím premiérem je naplánováno na 9. hodinu.

US-DEU stále nezná náhradu za Mlynáře

Stále však není známo jméno náhradníka za Vladimíra Mlynáře, který rezignoval na post ministra informatiky. US-DEU, která nástupce vybírá, ještě budoucímu premiérovi jeho jméno nesdělila - prý se tak stane asi až v úterý ráno, kdy se sejde její předsednictvo, republikový výbor a poté poslanecký klub. Vyplývá to z informací, které poskytli předseda unionistických poslanců Vlastimil Ostrý a mluvčí šéfa strany a ministra spravedlnosti Pavla Němce Petr Dimun. Teprve pak bude vláda kompletní.

Výběr kandidátů se podle dostupných informací přes víkend nijak nezúžil. Podle zdrojů z US-DEU jsou ve hře bývalý ředitel vnitropodnikové banky Družstevního agrokombinátu ve Slušovicích Arnošt Traxler, bývalý místopředseda ODA Libor Kudláček a právník Vladimír Smejkal, který je odborníkem na informační technologie. V úvahu připadají i náměstkyně odstupujícího ministra Vladimíra Mlynáře Dana Bérová nebo místopředseda US-DEU Ivo Ludvík.

Prezident už dříve oznámil, že je připraven po předložení demise Grossova kabinetu ve stejný den jmenovat nového premiéra, navrženého koaličními stranami. Tím je právě místopředseda ČSSD a nynější ministr pro místní rozvoj Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám