Hlavní obsah

Grilovali mě lidovci, ČSSD a TOP 09, postěžoval si Babiš po výslechu vyšetřovací komise

– Praha
Novinky, zpe

Pondělní jednání sněmovní vyšetřovací komise poznamenaly rozbroje ve vládní koalici. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to řekl novinářům po svém výslechu kvůli reorganizaci policie. Jeho slova potvrdil i předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká komise ke sloučení policejních útvarů vyslechla i ministra financí Andreje Babiše.

Článek

Babiš prohlásil, že při jeho výslechu padaly otázky v duchu stávajících vztahů v koalici. Ty jsou už delší dobu pod bodem mrazu. „Spousta otázek bylo nesmyslných a těžkopádných. Dva koaliční poslanci se mě ptali, jestli je koaliční smlouva nad zákon,“ uvedl Babiš.

Bylo to stranické
Pavel Blažek (ODS), předseda komise

Měl prý pocit, jaký mívá z rozpravy ve Sněmovně. „Grilovali mě tam KDU, ČSSD a topka,“ řekl Novinkám.

Podobně to vidí šéf komise Blažek. „U jiných výslechů byste nepoznali, kdo je z jaké politické strany. Při výslechu pana ministra to poznat bylo. Bylo to stranické,“ podotkl.

Komise Babiše vyslýchala téměř tři hodiny. Ministr financí poté novinářům řekl, že na reorganizaci policie má pořád stejný názor a nesouhlasí s ní. „Pro mě se nic nezměnilo, je to v rozporu s koaliční smlouvou,“ míní.

Před ním si poslanci poslechli hradního kancléře Vratislava Mynáře a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Mynář před komisí mluvil zhruba dvacet minut, Chovanec tři hodiny. Komise se znovu sejde ve čtvrtek, znovu před ni předstoupí někdejší šéf ostravské expozitury Jiří Komárek.

Poslanci budou znovu chtít také vyslechnout bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, exšéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Bílka či ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Výběr článků

Načítám