Hlavní obsah

Grémium a výkonná rada ODS projednají případ Vondra

Novinky, jim
Aktualizováno

Nejvyšší stranický orgán mezi kongresy, výkonná rada ODS, bude v pondělí rozhodovat o osudu svého místopředsedy Alexandra Vondry a jeho angažmá v čele resortu obrany. Radě bude předcházet jednání grémia ODS, tvořeného stranickými špičkami a nejvyššími ústavními činiteli občanských demokratů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Vondra je od minulého týdne pod mimořádným tlakem, proti jeho setrvání v kabinetu protestovali koaliční partneři TOP 09 a Věci veřejné. V souvislosti s novými skutečnostmi, které se objevily v médiích a které přisuzují Vondrovi plnou odpovědnost za horentní ceny zakázek v průběhu českého předsednictví EU v roce 2009, požadovali jeho odchod.

Představitelé ODS ale Vondru dosud plně podporovali a sám ministr nevidí k rezignaci důvod. V ranním vysílání Radiožurnálu uvedl, že každý den hovoří s premiérem a předsedou strany Petrem Nečasem, své závěry hodlají radě předložit. Zároveň odmítl, že by jej členové rady měli tlačit k odchodu, rozhodnutí prý má ve vlastních rukách.

S Kalouskem se prý zdraví

„V posledních několika dnech jsem dostal tolik povzbudivých e-mailů jako nikdy v životě. Byl jsem vystaven různým tlakům v životě a umím se s nimi vypořádat,“ odpověděl Vondra na otázku, zda stále cítí podporu pro protikorupční kroky na ministerstvu obrany, které svým nástupem odstartoval.

Nejhlasitějším odpůrcem Vondry je první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, podle nějž by si měl ministr obrany svou rezignací zachovat čest. Emotivní Kalouskovy projevy se ale nepromítají do práce kabinetu, tvrdí Vondra: „Politika je o schopnosti racionálně spolupracovat a já racionální člověk jsem,“ řekl Vondra a připustil, že se s Kalouskem na úřadu vlády zdraví.

Koalice minulý týden odmítla otevřít mimořádné jednání ve Sněmovně o Vondrově kauze, jak požadovala opozice. Nicméně VV i TOP 09 vzkázaly ODS, aby věc vyřešila.

Vedení ODS oslabeno

Krizi v koalici měl zažehnat Vondrův projev před poslanci, v němž by se za kauzu pokorně omluvil. Jenže partneři v projevu neslyšeli dostatek pokory a kritizovali jej za aroganci.

Vedení ODS má v poslední době problémy. Místopředseda Pavel Blažek kvůli uzavření velké koalice v Brně se soc. dem. za nevýhodných podmínek, ačkoli občanští demokraté mohli uzavřít středopravou koalici s vlastním primátorem, upadl v očích Petra Nečase v nemilost. [celá zpráva]

O něco později semlela kauza Státního fondu životního prostředí dalšího místopředsedu Pavla Drobila, který byl nucen k rezignaci na post ministra životního prostředí. Významnou funkcionářkou je pak ve vedení kromě Vondry ještě předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Za Blažkem stála jihomoravská ODS, Drobila podporovala severní Morava. Němcová se do vedení dostala díky propadu jejího protikandidáta Davida Vodrážky, který měl zastupovat Prahu. Vondra měl při své volbě Nečasovu podporu díky čistému štítu.

Reklama

Výběr článků

Načítám