Hlavní obsah

Generálka státních maturit má stát 120 miliónů

Právo, Marek Přibil

Jestliže se Sněmovna rychle neshodne na odkladu státních maturit naplánovaných na příští rok, proběhne jejich zkušební testování s náklady ve výši 120 miliónů korun v lednu příštího roku. Posunou-li je o rok, odsune ministryně školství Miroslava Kopicová jejich generálku na říjen 2010.

Foto: Petr Horník, Právo

Studenti zorganizovali v uplynulém roce řadu protestních akcí proti zavedení státních maturit.

Článek

V případě lednového testu by se studenti jeho výsledky nejspíš dozvěděli až poté, co by podle nových pravidel skutečně odmaturovali. Ředitelé středních škol totiž zatím nedostali žádnou informaci, jak dopadla první zkouška, která se uskutečnila na 64 školách již v dubnu. Výsledky měly být přitom známy do konce školního roku.

Učitelé přijdou o říjnové odměny

Navzdory nesouhlasu Kopicové chce pro odklad zvednout ruce jak ČSSD, tak ODS; Občanští demokraté trvají na plánu odložit maturity o dva roky. Naopak komunisté je chtějí už v příštím roce.

Jenže odklad bude nejspíš nutný. Příprava prý vázne. Právu to nedávno potvrdil Pavel Zelený, staronový šéf organizace CERMAT, jež zkoušky organizuje. „Pokud zákonodárci odklad neschválí, maturity v roce 2010 budou muset být. Organizační model roku 2010 by však musel být zásadně odlišný od toho, jak by státní maturity měly standardně probíhat. Aplikovat standardní logistiku maturit na rok 2010 je zhola nemožné, tedy velmi rizikové.“

Zeleného povolala Kopicová znovu do funkce počátkem srpna. Poté, co odvolala Martina Macha (SZ), jenž na přípravu dohlížel od ledna tohoto roku. „Na generálku je vyčleněno bezmála 120 miliónů korun, z toho čtvrtina na odměny učitelů. A přihlášeny jsou prakticky všechny školy,“ dodal Zelený. Tím, že bylo zkušební testování odloženo, učitelé o říjnový „bonus“ přijdou.

Žádný dodavatel, jenž bude generálku zajišťovat, podle Zeleného neexistuje. „Je či bude řada dodavatelů, kteří zajistí tu či onu komponentu logistického modelu či infrastruktury. Bohužel kvůli změnám logistického modelu, k nimž došlo po mém lednovém odchodu z CERMAT, několik jeho komponent nemá dosud dodavatele. A to považuji za zásadní problém,“ upozornil Zelený, kterého tehdy odvolal exministr Ondřej Liška (SZ) s tím, že chce mít dohled nad každou korunou.

Ztráta 200 miliónů

Liška, úřadující šéf SZ, se teď pro odložení generálky nečekaně vyslovil. „Za současné situace je odklad rozumný,“ sdělil. Nedávno přitom ještě tvrdil, že maturita je „naprosto dokonale připravena“.

Kopicová soudí, že maturity v termínu zvládnout lze. Hlavním úkolem ministerstva je podle ní přesvědčit poslance, že odklad o dva roky by znamenal faktický konec myšlenky státní maturity. I proto, že by stát musel Unii vrátit 200 miliónů korun, které na projekt dostal. Zajištění jednotné zkoušky je totiž spolufinancováno z Bruselu. Jednorázově by mělo stát 317 miliónů a potom 220 miliónů každý rok na provoz.

Nepřipravenost plánovaným maturitám vyčítali hlavně studenti. Za odklad dokonce dvakrát demonstrovali v Praze. Druhá demonstrace se příliš nevyvedla. Organizátoři z hnutí Green Revolution, spojeného s poslankyní Olgou Zubovou, očekávali v hlavním městě asi dva tisíce účastníků, nakonec se jich sešlo ale jen několik desítek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám