Hlavní obsah

Generace 21 zatím nemusí vracet sponzorům peníze určené uprchlíkům

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nadační fond Generace 21, který zajistil v Česku nový domov 89 křesťanským uprchlíkům z Iráku, se zatím nepotýká s žádostmi nespokojených sponzorů o vrácení peněz, z nichž nadace tuto pomoc uhradila.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Osmičlenná rodina Iráčanů odcestovala 7. dubna vlakem z Brna do Prahy. Přes Istanbul se vrátili do Iráku.

Článek

Již 49 běženců si pár týdnů po získání azylu v ČR a zajištění ubytování i stravy sbalilo kufry a odcestovalo.

Větší část z nich se vydala do Německa. Osmičlenná skupinka Iráčanů se vrátila kvůli údajnému stesku po domově do vlasti. [celá zpráva]

Fond dosud uhradil za pomoc běžencům okolo tří až čtyř miliónů korun, řekl Právu jeho mluvčí Martin Frýdl. Postup běženců vyvolal bouřlivou diskusi o tom, zda měl projekt smysl.

Dary od lidí i církví

„Nespokojené sponzory, kteří se nám zatím ozvali, lze spočítat na prstech jedné ruky,“ uvedl mluvčí. Nadace získala peníze na pomoc iráckým běžencům především z darů lidí, církví a od charitativní britské organizace.

Frýdl zdůraznil, že vedení nadace je zklamané současným vývojem. Vláda kvůli odchodům běženců do Německa projekt Generace 21 zastavila. [celá zpráva]

V Brně pobývalo 24 Iráčanů. Jejich přeprava do ČR stála společně se zajištěním ubytování v hostelu Eleven v centru města a stravováním přibližně milión.

Osm běženců se v uplynulých dnech vrátilo kvůli stesku po domově do vlasti. Zbytek ve čtvrtek odcestoval vlakem do Prahy, na ministerstvu vnitra si vyzvedl cestovní pasy a byl později zadržen při snaze vycestovat nelegálně do Německa.

„Bylo to pro nás velké překvapení,“ řekl Právu pracovník nadace Miroslav Makovička, který brněnskou pomoc koordinoval.

Peníze od kraje nevyzvedli

Od Jihomoravského kraje měla nadace přislíbenu dotaci 200 tisíc korun. Peníze měly být využity k výuce češtiny. Cizinci měli absolvovat alespoň 400 vyučovacích hodin s cílem získat základní znalosti českého jazyka. Poté měli žádat na úřadech práce o zaměstnání.

„Peníze jsme si od kraje na tuto část projektu nestihli vyzvednout a ani je již požadovat, s ohledem na aktuální vývoj, nebudeme,“ sdělil Frýdl.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) byl postupem brněnských běženců překvapený.

„Nadále si myslím, že myšlenka pomoci iráckým křesťanům si zasloužila podporu, ovšem provedení bylo katastrofální, zjevně podceněné a poškodilo v očích Čechů možnou pomoc migrantům,“ sdělil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám