Hlavní obsah

Gazdík: S kým půjdeme do sněmovních voleb? Rozhodneme se do Vánoc

Novinky, sir
Aktualizováno

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zatím neví, s kterým koaličním partnerem půjde do sněmovních voleb v roce 2017. Podle předsedy hnutí Petra Gazdíka by mělo být jasno před vánočními svátky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Článek

„Přes všechny spekulace jsme žádná oficiální jednání o koalici pro sněmovní volby nevedli a nevedeme. První koho oslovíme, bude TOP 09, náš dosavadní koaliční partner, kterého se zeptáme, jak vidí spolupráce dál, a povedeme s ním nějaké další jednání,“ řekl Petr Gazdík. Jejich smlouva platí do konce tohoto roku.

V tuto chvíli, ale zatím neexistuje preferovaná varianta. „V úvahu připadají různé varianty společné kandidatury s partnery, se kterými jsme uspěli v krajských volbách,“ dodal Gazdík.

Hnutí STAN kandidovalo v letošních volbách se 17 koaličními partnery a podařilo se mu získat šest senátorských křesel a navýšit senátní klub na celkem 11 členů. Předseda Petr Gazdík to označil za jednoznačný úspěch.

Na místopředsedu Senátu navrhnou Šestáka

Hnutí navrhne na místopředsedu Senátu dosavadního senátora Jiřího Šestáka. Po pondělním celostátním jednání hnutí to řekl 1. místopředseda Vít Rakušan s tím, že se jedná o reakci na kladný výsledek senátních voleb.

STAN bude mít v Senátu dvojciferný počet členů, díky čemuž má větší možnost promluvit do složení horní komory parlamentu.

„Náš senátorský klub v této chvíli čítá 11 členů a stává se jedním z nejsilnějších senátorských klubů a vzhledem k tomu jsme se rozhodli nominovat našeho senátora pana Jiřího Šestáka, aby se ucházel o funkci místopředsedy Senátu,“ řekl Rakušan.

O tom, že hnutí bude usilovat o získání místopředsednického křesla, hovořil předseda Gazdík už po zveřejnění výsledků druhého kola senátních voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám