Hlavní obsah

Gandalovič chce kvůli mrtvým duším audit členů ODS na Ústecku

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Místopředseda ODS a ministr zemědělství Petr Gandalovič v pátek odmítl, že by byl jakkoli spojený s možným nelegálním vstupem nových členů ODS na Ústecku za úplatu. Podle něj to nemůže zpochybnit jeho zvolení místopředsedou na víkendovém kongresu. Žádá podrobný audit členské základny v regionu.

Článek

„Důrazně se distancuji od údajných nelegitimních vstupů nových členů,“ prohlásil.

Před kongresem ODS přibylo v některých organizacích najednou velké množství nových členů, mělo se tak stát dokonce formou jejich kupování. Místní organizace ODS v Dubí na Teplicku se rozrostla až o 370 lidí, což mělo být součástí boje o funkci místopředsedy ODS mezi Gandalovičem a ministrem dopravy Alešem Řebíčkem, který pochází ze stejného kraje.

„Nárůsty členů v teplické oblasti jsou už delší dobu skutečností. Tak trochu souvisí s určitou rivalitou mezi našimi oběma hlavními centry, to znamená Mosteckem a Ústeckem,“ objasňoval Gandalovič.

Na auditu, který začne v pondělí a potrvá několik dní, se má podílet regionální kontrolní a revizní komise. Pokud se prokážou nepravosti, může výkonná rada ODS rozhodnout o odebrání licence místnímu sdružení. „Případná osobní odpovědnost se pak týká těch, co stojí v čele těchto místních sdružení,“ poznamenal Gandalovič.

Kubera: Létající letky skutečností

„Na víkendovém kongresu ODS jsem mluvil o létajících letkách, které ovlivňují různé sněmy tak, aby se vyvíjely k obrazu svému, tedy koho podpoří na tu či onu funkci. Snažíme se udělat tomu přítrž, nebude to tak snadné,“ řekl na dotaz Práva primátor Teplic, senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Jak dodal, fungovalo to tak, že někdo donesl peníze, vyplněné přihlášky a řekl, že mají tolik a tolik členů. „Jenže na tom sněmu už nikdo nekontroluje, když tam někdo přijde a podepíše se,“ přiznal Kubera. Podle něj v Ústí nad Labem během měsíce před kongresem stoupl počet o tisíc členů. „Prakticky se to dělo ve všech krajích, kdy se objevili lidé, kteří už nikdy pak nepřijdou, protože žádný vztah ke straně nemají,“ poznamenal senátor Kubera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám