Hlavní obsah

Gajdůšková: Zeman by neměl se jmenováním Sobotky otálet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman by měl šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku okamžitě jmenovat premiérem, jakmile mu doručí podepsanou koaliční smlouvu a nominace na ministry. Je o tom přesvědčena místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková po pondělním jednání grémia strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD)

Článek

"Myslím si, že jakmile pan předseda Sobotka skutečně doručí podepsanou koaliční smlouvu a i ten návrh nominací na ministry, pan prezident by ho měl neprodleně jmenovat premiérem, protože pokud to pan prezident bude ještě oddalovat, tak to bude on, kdo bude zdržovat ustavení nové vlády, na kterou celá země čeká," řekla Gajdůšková.

Sobotka, který spolu s předsedy hnutí ANO a lidovců Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem podepíše v pondělí odpoledne koaliční smlouvu, by měl jeden z originálních dokumentů Zemanovi přinést v tomto týdnu. Termín schůzky zatím není podle Hradu ani ČSSD stanoven.

Konfrontace se nekonala

Zatím naposledy navštívil předseda sociální demokracie hlavu státu v pátek, kdy mu představil předběžné nominace na ministry. Vedení strany vyvrací spekulace, že schůzka Sobotky s prezidentem byla konfrontační.

"Je možné, že pan prezident se k některým jménům vyjádřil možná s větším nebo menším pochopením, ale z informace pana předsedy jsem rozhodně nenabyl dojmu, že by tam došlo k nějakému střetu," uvedl šéf stranických poslanců Roman Sklenák. V podobném duchu se vyjádřil i místopředseda  ČSSD Milan Chovanec.

O žalobě nepřemýšlí

Sobotka již dříve uvedl, že pokud by Zeman některé kandidáty bez vážných důvodů odmítl jmenovat, bude si za nimi koalice stát. Připomněl také možnost kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. Spekulace o tom, že o jejím podání uvažuje Senát, popřel šéf horní komory Milan Štěch. "Zatím se nic nezvažuje, to jsou spíše dohady médií. My věříme, že se to obejde bez nějakých následných kroků," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám