Hlavní obsah

Gajdůšková chce spočítat dobrovolníky a osvobodit je od daně z příjmu

– Praha
Novinky, Václav Lang

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková představila ve čtvrtek novelu zákona o dobrovolnictví. Počítá s tím, že by benefity pro dobrovolníky nepodléhaly dani z příjmu. Zároveň by měl vzniknout projekt pod záštitou Českého statistického úřadu, který by analyzoval, kolik dobrovolníků v České republice působí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD)

Článek

„Je to nesmyslné, absurdní,“ okomentovala Gajdůšková skutečnost, kdy dani z příjmu podléhají benefity pro dobrovolníky, jakou jsou například náhrady za jídlo a další náklady.

Novela zákona o dobrovolnictví by měla tuto praxi ukončit. Další novinkou by mělo být, že se dobrovolnická práce bude započítávat jako část kofinancování například při žádosti o příspěvek. Dosud totiž v takových případech získávaly organizace příspěvky pod podmínkou, že samy vynaloží určitou sumu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Gajdůšková prosazuje také to, aby se spočítalo, kolik dobrovolníků v České republice skutečně pracuje. Odhadem jich je prý zhruba milión, chce ale ve spolupráci s Českým statistickým úřadem „realizovat analýzu, abychom věděli, kolik zhruba dobrovolníků je a v jakých hodnotách se jejich činnost v rámci HDP pohybuje,“ prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám