Hlavní obsah

Fuksa nechtěl vypovídat v kauze trafik, dostal pokutu

– Praha • Aktualizováno

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa měl ve čtvrtek na policii svědčit v kauze údajných trafik pro něj a jeho bývalé kolegy Petra Tluchoře a Marka Šnajdra. Během výslechu odmítl odpovídat na položené otázky a dostal pokutu 20 000 korun. Stejně se zachoval v úterý i Tluchoř.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Článek

Fuksa se při tom odvolal na ústavu s tím, že poslanec má právo odepřít výpověď. Řekl to novinářům poté, co po hodině a půl odešel od výslechu.

Trojice původně čelila obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách, její trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud.

V případu jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Všichni tři bývalí zákonodárci v případu vypovídali už dříve, ale jako obvinění. Po změně jejich procesního postavení je nyní vyšetřovatelé musí vyslechnout znovu jako svědky. Tluchoř vypovídal v úterý, Šnajdr ve středu. Policie se jich ptala na okolnosti, za jakých se v listopadu 2012 vzdali mandátu.

Žalobce prý nerespektoval rozhodnutí NS

Tluchoř při tom dostal pokutu za to, že odmítl odpovídat na otázky státního zástupce. Některé dotazy nezodpověděl ani Šnajdr, tomu však vyšetřovatelé sankci neuložili.

Tluchoř tvrdí, že žalobce při jeho výslechu vědomě nerespektoval rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého nelze zkoumat okolnosti ani pohnutky, za nichž se poslanci vzdali mandátů, a vést v tomto směru dokazování.

Kriminalisté věří, že trojice exposlanců si nechala slíbit místa ve státních firmách za to, že přestala dělat problémy při schvalování vládního daňového balíčku. "Trafiky" ve státních společnostech jim výměnou za složení mandátu údajně nabídl tehdejší předseda vlády Nečas, přičemž ho k tomu prý navedla jeho tehdejší šéfka kabinetu Nagyová a náměstek Boček.

Šnajdr byl následně v prosinci 2012 zvolen předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa se stal v lednu 2013 členem představenstva Českého Aeroholdingu a vrchním ředitelem pro strategii v tomtéž podniku.

Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády 

Ohledně Tluchoře policejní spis uvádí, že "v důsledku jeho obav z případných následků tohoto postupu mu dosud nebyl poskytnut úplatek v celém rozsahu", a tedy zatím nezískal členství v orgánech společností, v nichž je majoritním vlastníkem stát.

Zmiňuje však, že Tluchořem požadovaný člověk - Libor Antoš - byl v lednu 2013 zvolen členem dozorčí rady Českých drah.

Související témata

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Občanští demokraté v úterý podali kvůli obvinění Nečase ústavní stížnost, která souvisí s tím, že kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám