Hlavní obsah

Forum 2000 diskutuje letos o pomoci rozvojovým zemím

Novinky, Jan Horák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Především problémy rozvojových zemí, jako je vysoká zadluženost či nedostatečně výkonné zemědělství, jsou hlavním tématem letošního ročníku projektu Forum 2000, který byl ve čtvrtek zahájen v Obecním domě v Praze.

Foto: TS a.s.

sečení trávy

Článek

"Setkáváme se v poslední době s různými tématy, která rozdělují lidstvo, politiky a národy. O to důležitější je mluvit o věcech, které je mohou spojovat," řekl při zahájení exprezident Václav Havel, z jehož iniciativy v roce 1997 akce vznikla.

De Klerk pokaždé

Bývalý jihoafrický prezident Frederik Willem De Klerk, který se zúčastnil všech předchozích ročníků fora, připomněl téma letošní konference - Mosty přes globální propasti - a za hlavní problém označil propast mezi bohatými a chudými. Podle něj je třeba, aby se úspěchy globalizace a všechny příležitosti, které přináší "technologická exploze", dostaly i k lidem žijícím v chudobě.

Na problém korupce upozornila Patricia Adamsová, výkonná ředitelka Probe International, kanadské organizace zajišťující hospodářský a ekologický dohled nad zahraniční pomocí. Řekla, že země bohatého Severu rády kritizují za korupci rozvojové země, ale pokud jde o korupci domácí, tak se vlády z průmyslových zemí nikdy nepostaví proti vlastním podnikům.

Na jeden z rysů této i jiných podobných konferencí poukázal ve svém vystoupení bývalý ředitel společnosti Shell EP Heinz Rothermund. Řekl, že mu připadá, že účastníci obviňují jeden druhého, respektive instituce či organizace, jež zastupují, místo, aby se starali o to hlavní: přehodnotit obecné dlouhodobé cíle a vytyčit konkrétní cíle krátkodobé.

Třetí svět a dluhy

Politiku poskytování dlouhodobých úvěrů rozvojovým zemím kritizoval Mamadu Cissokho, čestný předseda senegalské Národní rady pro zemědělskou spolupráci. "Pokud vím, tak má země splatila dlužnou částku ji třináctkrát a platí dál," řekl. Připomněl také, že Afrika je kontinent zcela závislý na obchodu, který vyváží své zemědělské produkty a dováží vše ostatní. Přitom ovšem nemůže své obchodní zájmy adekvátně hájit. "Obchod nebyl nikdy spravedlivý, vždy byl podporován zbraněmi a mocí," zdůraznil Cissokho.

Po úvodní panelové diskusi forum pokračuje debatami v pracovních skupinách, jež se zabývají otázkami rozvoje zemědělství a odstraňování překážek v mezinárodním obchodu, zadlužeností rozvojových zemí, odpovědností nadnárodních společností a možností správy globálního veřejného bohatství. V pátek má na fóru vystoupit bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a evropský komisař Franz Fischler, v neděli se setkání různých světových církví, jež je doprovodnou akcí fora, zúčastní tibetský dalajláma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám