Hlavní obsah

Forejt by neměl mít prověrku na stupeň tajné, zaznělo ve Sněmovně

Novinky, zpe, bja
Praha

Bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta ve středu řešila sněmovní komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Jeden z jejích členů poslanec Martin Lank (Úsvit) poté novinářům řekl, že podle jeho názoru by Forejt neměl mít bezpečnostní prověrku na stupeň tajné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jindřich Forejt vítal v červnu ministra vnitra Milana Chovance na zámku v Lánech.

Článek

„Vzhledem k tomu, že ta kauza je čerstvá, tak byť to nebylo na původním programu, bavili jsme se o této problematice,“ uvedl Lank asi po hodinové schůzi komise, které se zúčastnil i šéf NBÚ Dušan Navrátil.

Poslanci řešili především to, zda by měl mít Forejt bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Tu podle Lanka získal před několika měsíci a platná bude ještě několik let.

„Je otázkou, jestli za této situace má být odebrána, nebo ponechána. Pokud se jedná o můj soukromý názor, dovedu si obtížně představit, že člověk, na kterého existují takovéto materiály, by tu prověrku měl mít,“ podotkl Lank.

Dodal, že on osobně by na Forejtově místě prověrku vrátil, než by riskoval, že tajné služby budou prověřovat vše, co s jeho osobou souvisí.

Forejt na svoji funkci rezignoval v úterý ze zdravotních důvodů. Spekuluje se však o jiných příčinách. Údajně totiž existuje videonahrávka, která zachycuje Forejta při konzumaci drog. V pondělí to napsal server Hlídací pes. O pravosti videa se stále spekuluje.

Forejt ve Vatikánu?

Prezident Miloš Zeman i přes probíhající aféru věří, že se Forejt nakonec bude moci stát velvyslancem ve Vatikánu. K tomu by však prověrku na stupeň tajné potřeboval, jak připomněl Lank.

„Všichni velvyslanci mají mít prověrku na stupeň tajné. Pokud by o ni Forejt přišel, tak by to asi představovalo komplikaci,“ konstatoval.

Předpokládám, že NBÚ v této věci zahájí nějaké kroky
Milan Chovanec (ČSSD), ministr vnitra

Nahrávku Forejta komentoval ve středu i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kompromitující video bylo podle něj vytvořeno za účelem získání finančních prostředků a následně bylo podle informací z médií nabízeno takřka na každém rohu.

„Zastáncem těchto estébáckých metod nejsem, na druhou stranu jsou tam pravděpodobně informace, které jsou závažné například pro získání či odebrání prověrky daného člověka, takže předpokládám, že NBÚ v této věci zahájí nějaké kroky,“ řekl Chovanec.

Dodal, že je velkou otázkou, zda na tvůrce videa někdo podá trestní oznámení, nebo zda státní zástupci celou věc vyhodnotí z médií a začnou se jí zabývat. Pokud by ovšem nahrávka byla vytvořená za účelem vydírání Forejta, případně lidí z jeho okolí, nebo za účelem nějaké kriminální činnosti, tak by bezesporu šetření probíhat mělo, uvedl Chovanec.

Reklama

Související články

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý...

Zeman stále počítá s Forejtem ve Vatikánu

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který v úterý rezignoval, má podle prezidenta Miloše Zemana šanci, že nakonec bude velvyslancem ve Vatikánu. Odvedl prý...

Výběr článků

Načítám